Hořká americká tečka. Chybí bombarďáci, smutní za oceánem nad nejhorším US Open v historii

- Filip Lefenda

V New Yorku pomalu, ale jistě vrcholí závěrečný letošní tenisový grandslam. V úterý budou na programu úvodní čtvrtfinále mužské i ženské dvouhry. A komu v nich budou fandit v hledišti domácí příznivci? Toť otázka. Vůbec poprvé v historii se totiž do čtvrtfinále US Open neprobojoval žádný z Američanů.

Co naplat, že v elitní stovce singlových žebříčků figuruje hned čtrnáct mužů a šestnáct žen ze Spojených států. Po osmifinálové porážce Jensona Brooksbyho, jenž v noci z pondělí na úterý dle očekávání nestačil na světovou jedničku Novaka Djokoviče, nemá americký tenis v seniorské dvouhře US Open zastoupení.

„Je nás dost, chybí ale bombarďáci,“ postěžoval si Reilly Opelka, který zkraje týdne nestačil na Jihoafričana Harrise a vypadl rovněž v osmifinále. Ve stejné fázi skončil turnaj i pro krajany Francese Tiafoea a Shelby Rogersovou.

„Je to frustrující. USA mají v nejlepší stovce tolik kluků, nikdo se ale nedostane ani do finále grandslamu,“ pokračoval 211 centimetrů vysoký obr, jenž se v pondělním vydání žebříčku stane novou americkou jedničkou.

Od premiérového ročníku US Open letos uplyne 140 let. Za tu dobu putovalo 85 titulů v mužské dvouhře a 92 v ženské do rukou domácích vítězů. Letos ovšem nebude mít americký tenis poprvé svého zástupce ani mezi posledními osmi účastníky.

Čtyřiadvacátý tenista planety věří i přes vyřčené v lepší zítřky. „Mám pocit, že u některých našich hráčů je jen otázkou času, než grandslam vyhrají,“ předvídá Opelka.

Posledním americkým šampionem se stal na US Open v roce 2003 Andy Roddick. Mezi ženami triumfovala před čtyřmi lety Sloane Stephensová.