Den plný překvapení. Končí obhájkyně titulu i ruská hvězda

- Jan Vojkůvka

Páteční program na US Open se stal nečekaným pohřebištěm favoritů. Jedno překvapení následovalo druhé a z bojů ve Flushing Meadows vzešlo několik nečekaných osmifinalistů. Na turnaji končí obhájkyně titulu a dvojnásobná vítězka amerického grandslamu Naomi Ósakaová, světová trojka Stefanos Tsitsipas či ruská hvězda Andrej Rubljov.

O nečekaném vyřazení Tsitsipase jsme blíže informovali v samostatném článku. Třetí kolo US Open v pátek však nabídlo mnohem více překvapivých výsledků, které nepotěšily ani příznivce dalších hvězd z elitních desítek žebříčků ATP a WTA.

Jednou z největších senzací pátečního programu bylo vyřazení obhájkyně loňského vítězství Naomi Ósakaové. Té se nepovedlo potvrdit roli obří favoritky proti teprve osmnáctileté Kanaďance Leylah Annie Fernandezové, s níž prohrála po ztrátě vedení 7:5, 6:7(2), 4:6. Bývalá světová jednička přitom i ve druhé sadě vedla 6:5, ale duel nedokázala doservírovat.

Fernandezová přitom od svého březnového překvapivého titulu v mexickém Monterrey nedokázala na žádném turnaji vyhrát více než 1. kolo v hlavní soutěži a před startem US Open vypadla na turnajích hned třikrát v úvodním kole. O to větší senzací jsou její výkony v New Yorku a vítězství nad Ósakaovou, která US Open vyhrála už dvakrát.

„Už od začátku zápasu, vlastně už před jeho začátkem, jsem věděla, že mohu vyhrát,“ vyřkla jednoduchý recept na úspěch osmnáctiletá Kanaďanka, která přichystala Ósakaové další z řady zklamání, které v posledních měsících prožívá.

O velké překvapení se postaral i Američan Frances Tiafoe, jenž už ve třetím kole ukončil pouť favorizovaného Andreje Rubljova. V duelu, který startoval po půl jedenácté večer a skončil o zhruba čtyři hodiny později, porazil světovou sedmičku 4:6, 6:3, 7:6(6), 4:6, 6:1 a obhájil své loňské osmifinále.

K úspěchu mu dopomohlo i domácí publikum, které amerického tenistu mohutně povzbuzovalo. A také si po utkání mohlo spolu s ním užít obrovskou euforii, která Tiafoeho po nečekaném vítězství zasáhla.

V sobotu na US Open pokračuje program třetího kola, během nějž se představí i Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Budou k vidění další překvapivé výsledky v zápasech favoritů?