Osobní úspěchy stranou, jde hlavně o další další titul, hlásí Pála

- Daniel Kubelka, Radim Sochor

Program Fed Cupu startuje už zítra od 14:00. Karolína Plíšková bude v prvním zápase bojovat s Kristinou Mladenovicovou, Petra Kvitová změří síly s Caroline Garciovou.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku  - Na tiskové konferenci byl jako první dotazovaný trenér Petr Pála na to, jaké to je být znovu ve finále Fed cupu. „Jsem velmi šťastný, nikdy se to nestane zvykem být ve finále Fed Cupu. Doufejme, že bude s dobrými výsledky,“ řekl na začátek budoucí nejúspěšnější kouč Fed Cupu. Od tohoto prvenství ho dělí jediná výhra v této soutěži.

 „Nezměnilo se toho moc, měli jsme tu o něco víc času než doma. Jsem spokojený s tréninkem, všechno proběhlo dobře,“ hodnotil změny tréninků v Česku a právě ve Francii Pála.

Kapitánka Francie Amélie Mauresmová má jasný cíl, chce vyhrát se svým týmem cenný Fed Cup: „Mým hlavním úkolem je připravit moje hráčky, aby předvedly to nejlepší, co v nich je. Víme, že český tým je opravdu silný a ve Fed Cupu se mu daří, je favoritem tohoto klání. Pokusíme se využít příležitosti, kterých se nám dostane.“

Petra Kvitová neměla příliš času na odpočinek. Před týdnem totiž hrála na turnaji WTA Elite Trophy a dostala se až do finále, kde porazila Svitolinovou a zvedla trofej nad hlavu. Nebudou jí ale síly chybět? „Chvilku mi trvalo, než jsem se sem dostala, ale jsem ráda, že jsem se tu dokázala dostatečně zregenerovat. Těším se na víkend, budeme dělat vše, co můžeme,“ řekla Kvitová.

Pro Petru a Caroline to bude čtvrtý vzájemný zápas. Petra ovládla dva z nich, jaké má pociti ohledně toho dalšího? „Nedá se očekávat nic jiného, než těžký zápas. Hraje doma, bude mít extra motivaci. Hraje skvěle, agresivně a s dobrým podáním. O to samé se musím snažit i já. Pro mě je důležité, abych byla připravená.“

Karolína Plíšková byla ze začátku vyzvána, aby popsala svoji cestu od loňského finále Fed Cupu až do současnosti, kam je zahrnuté i finále grandslamového turnaje v Americe. „Každý hráč se během roku posune a zlepší, stejně tak i já. Letos jsem odehrála několik skvělých turnajů s výbornými výsledky, takže se cítím dobře a jsem na víkend připravená.“

Kristina Mladenovicová se s Karolínou Plíškovou zná už od dobrých deseti let. Tehdy se potkaly na Summer Cupu. Jak se tedy staví naše hráčka k zápasu proti zmiňované Francouzce? „Známe se asi od deseti let, ale to je všechno mimo kurt, nemyslím si, že by na tom v zápase záleželo. Prostě udělám všechno pro to, abych nám vyhrála ten bod,“ dodala odhodlaně nová česká jednička.

Barbora Strýcová, výborná deblistka, se singlového zápasu ve finále Fed Cupu nedočká. Tedy pokud nedojde k nějakému náhlému zranění Plíškové či Kvitové. Jak se staví ke své pozici, že bude hrát debl a to pouze v případě, že série skutečně nabídne pátý zápas? „Doufám, že to uhrajeme už v singlech. Ale když se to nestane, budu připravená na zápas o rozhodující bod. Loňské finále mi dalo hodně zkušeností. Když se to stane znovu, tak se s tím popasuji,“ řekla s úsměvem na tváři Bára.

Poslední tři finálová utkání hrála Česká republika před domácími fanoušky. Bude to velká změna pro naše hráčky? Nebude to pro české holky problém? Přeci jen to bude velká změna, když nebude stát hala za nimi, ale proti nim. „Holky se těší na zápas před vyprodaným stadionem. Vím, že pro někoho je lehčí hrát doma, ale také vím, že holky můžou hrát dobře kdekoli. Bude tu hodně českých fanoušků, kteří nám jistě pomůžou. Od francouzských fanoušků očekávám bouřlivou atmosféru, ale ta jistě vyvine tlak i na francouzské hráčky. Uvidíme o víkendu,“ uzavřel tiskovou konferenci Česka Petr Pála.

Caroline Garciová a Kristina Mladenovicová zažívají ve čtyřhře životní formu. Jak se jim zatím daří vypořádat se s obrovským tlakem, které finále Fed Cupu vytváří?  “Letos se nám opravdu daří, hrály jsme na těch největších turnajích. Hrát finále Fed Cupu na domácí půdě je úžasné, bude to skvělá zkušenost. Úspěchy, kterých jsme tento rok dosáhly, nám určitě pomáhají. Kdykoliv jdeme na kurt, tak nám to pomáhá a ve finále to nebude jiné,“ shodly se obě.

„Petra je neskutečně zkušená hráčka, má za sebou velké úspěchy. Bude to pro mě velký zápas, těším se na něj. Jsem nadšená a nemůžu se dočkat,“ řekla na adresu naší tenistky Garciová.

Kristina Mladenovicová rovněž vyslala pár slov ke Karolíně Plíškové: „Je to poměrně zajímavé, s Karolínou se známe od jejích jedenácti, dvanácti let. Hrály jsme proti sobě už na mládežnických evroských šampionátech a teď proti sobě budeme hrát ve Fed Cupu, to je neuvěřitelné. Jsme velké kamarádky, myslím, že to pro nás bude velice zajímavé. Těším se na ten zápas.“