TK Sparta Prague Open: Svrčina slaví zisk premiérového titulu! Ve finále nadělil nasazené dvojce kanára

- Redakce

Dalibor Svrčina na turnaji TK Sparta Prague Open dotáhl své účinkování až k turnajovému titulu! Svou první trofej na okruhu ATP Challenger Tour vybojoval v nedělním finále proti druhému nasazenému Kazachovi Dmitriji Popkovi, jehož porazil ve dvou setech 6:0, 7:5. Svrčina si premiérovým titulem výrazně vylepší i své pořadí ve světovém žebříčku. V něm poskočí o 90 přiček na nové osobní maximum, kterým bude 334. místo.

Osmnáctiletý český tenista dosáhl na pražském turnaji hned několika milníků své krátké profesionální kariéry. Poprvé v kariéře se probojoval do semifinále, následně po výhře nad Jonášem Forejtkem vybojoval první účast ve finále a v neděli si zajistil také první kariérní trofej.

Do prvního setu vlétl Svrčina jako divoká voda. Rychle získal první brejk, pak druhý, vzápětí třetí... Se stoprocentní bilancí na brejkbolech se za pouhých 16 minut dostal do vedení 5:0 a úvodní dějství následně čistou hrou doservíroval.

Ve druhém setu už Svrčinova úspěšnou na brejkbolech stoprocentní nebyla a Popko začal klást o něco větší odpor. Nadále se však opíral o kvalitní servis. O vůbec první fiftýn přišel český hráč při svém pátém gemu na podání ve čtvrté hře druhé sady. Do té doby totiž vždy dokázal odpodávat s čistou hrou. Ze zmíněné čtvrté hry se nakonec stala tuhá bitva, při níž musel Svrčina odvrátit dva brejkboly, ale nakonec přes čtyři shody servis uhájil.

Ve sportu platí staré známé pravidlo, že když nedáš, tak dostaneš. Přesně to se Popkovi stalo v pátém gemu, kdy se Svrčina prodral postupně ke dvěma brejkbolům a uskočil do vedení, které čistou hrou potvrdil. Následně ovšem své neudržel a nechal soupeře srovnat na 4:4.

Přetahovaná o servisy pokračovala i v dalších gemech. Svrčina se prodral do vedení 5:4, ale nepovedlo se mu dopodávat a Popko opět srovnal skóre. V jedenáctém gemu, který byl nejdelší v utkání, se Svrčinovi povedlo přes šest shod dokráčet k dalšímu, a tentokrát už klíčovému, brejku. Za stavu 6:5 totiž dokázal zápas doservírovat.

Svrčina si premiérovým titulem na okruhu ATP Challenger Tour výrazně vylepší i své pořadí ve světovém žebříčku. V něm poskočí o 90 přiček na nové osobní maximum, kterým bude 334. místo.

Finále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (424.) – Dmitrij Popko (KAZ, 181.) 6:0, 7:5