ATP

Chování Djokoviče na olympiádě? Trochu divné, myslí si Nadal

- Marek Bartošík

Rafael Nadal se tento týden po bezmála dvouměsíční pauze vrací do turnajového kolotoče. Španělský tenista, který se dosud naposledy představil na Roland Garros, kde prohrál v semifinále s Novakem Djokovičem, se před svým vstupem do „pětistovky“ Citi Open ve Washingtonu vyjádřil mimo jiné právě ke svému srbskému rivalovi. Nadalovi se konkrétně nelíbilo chování, jímž se Djokovič prezentoval v závěru olympijského turnaje v Tokiu, kde nakonec obsadil až čtvrté místo.

Odhození rakety do hlediště nebo třeba mlácení tenisovým náčiním do olympijských kruhů na síti. I takové obrázky nabídl nedávný souboj o bronzovou medaili v Tokiu mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem a Španělem Pablem Carreňem Bustou. Zmíněných prohřešků se dopustil čtyřiatřicetiletý Djokovič, který v souboji o třetí příčku nakonec padl ve třech setech.

Záběry jeho nepříliš sympatického vystupování z nervózního duelu obletěly tenisovou komunitu, vyjádřil se k nim dokonce i Rafael Nadal, jenž kvůli zranění chodidla na olympiádě nestartoval.

„Takový obrázek není nejlepší. Novak patří k nejlepším tenistům v historii, takže je docela divné, že někdo tak úspěšný reaguje právě tímto způsobem. Je důležité se tomu vyhnout, hlavně když jste vzorem pro mnoho dětí,“ nechal se slyšet Nadal, který sám házení raketou a její rozbíjení nikdy nepraktikoval.

Co by se ale mělo v souvislosti dvou legend bílého sportu řešit především, jsou samozřejmě sportovní výkony. Nadal i Djokovič mají stejně jako Roger Federer rekordních dvacet grandslamových trofejí. Všichni by měli na tu rekordní jednadvacátou zaútočit na blížícím se US Open, které vypukne už 30. srpna.

Djokovič, jenž letos opanoval Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, bude v New Yorku zároveň usilovat o dovršení kalendářního grandslamu. „Už vyhrál tři. A když vyhrajete tři, určitě můžete vyhrát i ten čtvrtý,“ vyjádřil se pragmaticky k letošní jízdě svého velkého soupeře Nadal.

Kdekoho možná překvapí, že španělský bojovník má z US Open hned čtyři trofeje, zatímco Djokovič „pouze“ tři. To ale nic nemění na faktu, že tenista z Bělehradu bude plnit na závěrečném grandslamu sezóny roli velkého favorita.