LOH Tokio: Krejčíková se Siniakovou vyhrály olympijské zlato! Ve finále zdolaly Švýcarky

- Redakce

České deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková to dokázaly! Ve finále olympijských her vyhrály zápas nad Belindou Bencicovou a Viktorijí Golubicovou po setech 7:5, 6:1 a dosáhly historického úspěchu! Staly se prvními českými vítězkami na olympijských hrách!

Úvodní sada zápasu byla dlouho vyrovnaná a nenabízela moc brejkbolových šancí, s výjimkou druhého gemu, ve kterém Češky musely odvracet hrozbu. Pomyslný chléb se začal lámat až v samotné koncovce, kdy Krejčíková se Siniakovou v jedenácté hře prolomily servis Švýcarek a první sadu dotáhly.

Druhý set měl naopak velmi rychlý průběh. České deblistky se rychle dostaly do vedení 3:0, a ač posléze ztratily v delším čtvrtém gemu podání, okamžitě odpověděly dalším brejkem čistou hrou v pátém gemu.

Krejčíková se Siniakovou se nechtěly na kurtu zdržovat příliš dlouho a rozhodly se zakončit utkání už v sedmé hře na returnu. Švýcarkám se sice povedlo odvrátit čtyři mečboly, jenže proti pátému mečbolu už nic nevymyslely.

„Hrozně moc jsem to chtěla dohrát, soupeřka zahrála několik super míčů, ale Bára se mě snažila podpořit, že to přijde a nakonec to vážně přišlo,“ ohlédla se za těžkým závěrem Siniaková. „Bylo super, že jsme je celý druhý set tlačily. Když to pak padlo, byla to obrovská radost.“

Krejčíková se Siniakovou jsou vůbec první české tenistky, které vybojovaly na olympijských hrách zlaté medaile. Dosavadní bilance českých výprav činila tři stříbrné a čtyři bronzové medaile. Na stříbra dosáhly vedle Markéty Vondroušové, která hrála v sobotu finále dvouhry, ještě Jana Novotná s Helenou Sukovou v Atlantě a Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou v Londýně.

„Ještě jsem si neuvědomila, co se stalo. Je to strašně narychlo, povedly se obrovské věci a já teď mám na krku tohle zlato, které je ohromně těžké a mám z něj obrovskou radost,“ říkala po předání medailí Krejčíková. „Ale ještě mi úplně nedochází, že jsme vyhrály olympiádu. Nevím, jak lépe to nazvat. Jsem pořád v jednom kole, jedu z turnaje na turnaj, celé si to uvědomím asi až později, stejně jako Grandslamový titul. Prostě až to všechno opadne a budu mít více času si to užít.“

Zverev slaví zlato ze singlu!
Alexander Zverev, přemožitel Novaka Djokoviče ze semifinále olympijského turnaje, slaví zisk zlaté medaile! Ve finále dokázal německý tenista porazit Rusa Karena Chačanova za pouhých 80 minut hry 6:3, 6:1.

Finálový duel měl hodně rychlý průběh, Zverevovi se povedlo soupeři sebrat servis ve třetím a devátém gemu, ve druhé sadě pak povolil ze svého tlaku až za stavu 5:0, kdy si Chačanov poprvé podržel v daném dějství servis.

Alexander se stal prvním německým singlistou, který vybojoval olympijský titul. Mezi ženami tohoto úspěchu dosáhla v roce 1988 jediná držitelka Golden Slamu Steffi Grafová.

Pavljučenkovová s Rubljovem jsou olympijští vítězové v mixu
Svůj vrchol olympijského turnaje prožila v neděli také soutěž ve smíšené čtyřhře. V ryze ruském finále se z vítězství radovala dvojice Anastasija Pavljučenkovová a Andrej Rubljov, kteří porazili Jelenu Vesninovou a Aslana Karaceva 6:3, 6:7(5) a 13:11. V rozhodujícím supertiebreaku dokonce úspěšně odvrátili mečbol svých krajanů, jim samotným se povedlo využít čtvrtý mečbol za stavu 12:11.

Zápasy nedělního programu LOH

Finále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Bencicová, Golubicová (SUI) 7:5, 6:1

Finále mužské dvouhry
Alexander Zverev (GER, 5.) – Karen Chačanov (RUS, 25.) 6:3, 6:1

Finále smíšené čtyřhry
Vesninová, Karacev (RUS) – Pavljučenkovová, Rubljov (RUS) 3:6, 7:6(5), 11:13