ITF

Se slzami v očích těžko hledal slova. Je to jako vyhrát zlato, řekl dojatý Carreňo Busta

- Radek Štohl

Pablo Carreňo Busta a bronzový medailista dvouhry? Tak s tímto scénářem na probíhajících olympijských hrách v Tokiu počítal málokdo. Zvláště když v zápase o bronz vyzval velikána světového tenisu Novaka Djokoviče. Třicetiletý Španěl však v sobotu Djokoviče porazil, zásluhou čehož si dokráčel pro velmi cenný kov.

Carreňo Busta během kariéry dvakrát dosáhl na semifinále grandslamu, v obou případech se tak událo na US Open. O kolo méně dosáhl na French Open, v žebříčku už vystoupal na desátou pozici. Mezi favority na "placku" přesto nepatřil.

V Tokiu postupně porazil Sandgrena, Čiliče, Koepfera a Medveděva. V semifinále nestačil na Karena Chačanova, poslední zápas na turnaji tak odehrál proti Djokovičovi. Tedy soupeři, se kterým před dnešním duelem čtyřikrát prohrál. Jedinou výhru si naopak připsal za vyloučení Srba na loňském US Open.

Španěl do zápasu vstoupil lépe, úvodní sadu ovládl 6:4. V tiebreaku druhého setu za stavu 6:5 na returnu nezužitkoval mečbol, poslední tři míčky zkrácené hry šly na konto Djokoviče. Carreňo Busta však nezpanikařil, v závěrečném setu znovu neztratil podání, ve druhé hře naopak podruhé uspěl při podání favorita, kterého nakonec porazil po pátém využitém mečbolu a více než dvou a tři čtvrtě hodinách hry.

„Sen se stal skutečností. Je to prostě neuvěřitelné," prohlásil dojatý Španěl v pozápasovém rozhovoru na kurtu. V té době ho už evidentně domáhaly velké emoce.

„Sice jsem získal bronz, ale je to pro mě stejně cenný kov jako zlato. Po včerejší porážce jsem dnes navíc hrál proti nejlepšímu hráči světa. I když jsem ztratil druhou sadu, tak jsem nadále bojoval. Nevím, co mám teď říct," hledal těžko slova aktuálně 11. hráč žebříčku dvouhry.

Bronzový medailista dvouhry se tak stal druhým hráčem v historii, který na olympiádě vyřadil nejvýše dva nasazené hráče turnaje. (Medvedvěd, Djokovič) Poprvé se to před devíti lety povedlo Andy Murraymu, který kromě Djokoviče porazil i Federera.