Medveděv při souboji s Fogninim nemohl dýchat a ptal se: Pokud umřu, kdo bude zodpovědný?

- Jan Vojkůvka

Byl to v Tokiu šílený den. Paula Badosaová nedokončila zápas a byla odvezena z kurtu na vozíku, kolaps si prožila i pracovnice organizačního týmu. A velké problémy měla i ruská hvězda Daniil Medveděv. Ten sice zápas s Fabiem Fogninim ve středu dohrál a vyhrál, ale už během utkání se hodně zlobil na podmínky, v nichž museli tenisté hrát.

Středa byla na olympijském turnaji v Tokiu děsivá. Teplota vzduchu na 33 stupních, k tomu vysoká vlhkost... Bylo to peklo! A takové peklo si prožíval i Rus Medveděv.

Sice vyhrál 6:2, 3:6, 6:2, ale v průběhu dvouapůlhodinové bitvy si musel vzít medical time-out. Udělalo se mu totiž zle z horka a dusna.

Jakmile mu trochu otrnulo, dal najevo svou frustraci. „Jsem bojovník, zápas dokončím,“ řekl rozhodčímu. „Ale mohu umřít. Pokud umřu, bude ITF nést plnou zodpovědnost?“ ptal se bezradně sedícího muži na umpiru.

Po skončení zápasu pak vysvětlil, co se mu v průběhu utkání dělo s tělem. „Už od prvního setu jsem měl pocit, že nemohu dobře dýchat. Proto jsem si zavolat fyzio. Měl jsem pocit, že mám zablokovanou bránici.“

„Po druhém setu jsem měl před očima černo. Nevěděl jsem, co dělat, aby mi bylo líp. Nemohl jsem dýchat a pořád jsem čekal, že omdlím,“ dodal znepokojeně.

I kvůli tomu byly začátky úvodních zápasů na olympijském turnaji posunut na 15 hodinu odpolední. ITF nechce riskovat, že přijdou další kolapsy a bude ohroženo zdraví tenistů.

Pro Medveděva však bylo pozdě. Ztratil důležité síly, kvůli nimž ve čtvrtek ve dvou setech prohrál s Pablem Carrenem-Bustou ve čtvrtfinále a svůj medailový sen si nesplnil. I takové následky mělo středeční tokijské peklo.