Vydám ze sebe vše a pak si užiju volno, těší se Strýcová

- Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Středeční den zahájil fedcupový tým ve Francii další porcí tréninků, které mají pomoci se hráčkám přizpůsobit povrchu, prostředí i se pomaličku připravit na styl, kterým budou jejich soupeřky během finále hrát. Pořádně zaklimatizovat se potřebuje také Barbora Strýcová, která dorazila k týmu až v úterý odpoledne a připouští, že stále má trochu problém vyrovnat se s přesunem z Číny.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku - Na Barboru Strýcovou nečeká při fedcupovém finále vůbec snadná úloha. Role týmové trojky je ošidná v tom, že se s hráčkou v prvotním plánu k nástupu na dvorec během dvouher tolik nepočítá, ale zároveň musí být tenistka vždy připravena nahradit jednu ze svých spoluhráček a naskočit do rozjetého vlaku fedcupového střetnutí.

Zkušenosti Strýcové s reprezentací jsou však natolik velké, že ani s touto rolí nemá aktuální světová dvacítka problém a navíc ji prostředí štrasburské haly Rhénus Sport vyhovuje. „Hala a povrch jsou příjemné, celkem dost to létá. Povrch je takový, na který jsme zvyklé, hrajeme na něm dost často. A hala je taková malinká, sympatická,“ řekla Strýcová v rozhovoru pro české novináře.

V Praze je to tedy takové trochu jiné, ale hotel a město jsou nádherné. Takže si nemůžeme na nic stěžovat,“ usmála se česká tenistka. Francouzští organizátoři pro finále vybrali relativně menší halu pro šest tisíc diváků, což je možná překvapivě málo, ale Strýcová podotýká, že volba je vždy na dané zemi.

Asi bych čekala trochu větší halu, ale možná to tak chtěli udělat, kvůli atmosféře, když bude plno. Diváci jsou hodně blízko kurtu, že je to až takové neosobní,“ myslí si. „Na druhou stranu to, co my měli v Praze, to se nestává moc často a nejde to srovnávat s něčím jiným. Tam bylo 17 tisíc diváků a tady bude šest. Je to tak, jak to je a my musíme to vzít tak, že hrajeme na území Francouzů,“ pousmála se.

Jak již bylo zmíněno, Bára je připravena na jakoukoliv roli a tak jediným problémem pro ni je pásmová nemoc, tzv. jet lag, tedy přesun přes časová pásma z Číny do Francie. „Přiletěla jsem v neděli večer a mám pořád posun času, vstávám celkem brzy a večer jsem unavená. Ale každým dnem se to lepší a každým dnem se snažím jet lag porazit a myslím, že se mi to celkem daří,“ uvedla.

Pro Strýcovou, stejně jako její spoluhráčky, bude finále Fed Cupu závěrečným kláním v sezoně, po kterém přijde kýžená odměna v podobě volna, na což se i Bára nesmírně těší, zároveň ji to však dodává energii k vydolování posledních zbytků sil, aby pomohla zabojovat o třetí titul českého týmu v řadě.

Už je to poslední pracovní týden a musím říct, že se na volno těším. Sezona byla fakt dlouhá, náročná, ale dobrá. Těším se na víkend, vydám ze sebe vše, co jde a pak si užiju volno,“ dodala.