Wimbledon: Plíšková postoupila do finále! Peschkeová je v semifinále mixu

- Redakce

Karolína Plíšková ve čtvrtek vybojovala na Wimbledonu postup do finále! V duelu proti běloruské ranařce Aryně Sabalenkové dokázala otočit z 0:1 na sety a v sobotu bude moci vyzvat světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Australanka totiž na centrálním dvorci porazila v úvodním semifinále Němku Angelique Kerberovou. Květa Peschkeová oslavila v All England Clubu po boku Němce Kevina Krawietze postup do semifinále smíšené čtyřhry. Na travnatém grandslamu byli v hojném počtu v akci i čeští junioři.

Světová třináctka Karolína Plíšková postoupila ve Wimbledonu do svého druhého grandslamového finále v kariéře! Ve svém premiérovém semifinále v All England Clubu porazila Bělorusku Arynu Sabalenkovou 5:7, 6:4, 6:4, když se dokázala oklepat z nevyužitých osmi brejkbolů v úvodním dějství.

Byť Sabalenková skvěle servírovala, Plíšková jí dokázala ve druhém i třetím setu prorazit podání a naopak soupeřce nenabídla už ani jeden brejkbol. Potvrdila tím, že se na Wimbledonu nachází nejen ve výborné herní formě, ale především je ve skvělém psychickém rozpoložení, kdy ji ani dílčí neúspěch nedokáže rozhodit.

„Je to skvělé! V minulosti jsem nepřešla ani čtvrté kolo,“ řekla na kurtu Plíšková, pro niž bylo dosavadním wimbledonským maximem osmifinále. „Jsem ráda, že jsem našla způsob, jak dnes uspět. Je těžké si takový zápas užít, musíte se soustředit na každý míček, obzvlášť proti takové hráčce, která hraje podobným stylem jako já. Bylo to těsné, ale jsem šťastná, že jsem to zvládla.“

Utkání se více věnujeme zde.

Rozhovor s Karolínou Plíškovou naleznete zde.

Ve finále se Karolína střetne se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou, jež zvládla na Wimbledonu první čtvrteční semifinálový zápas. Němku Angelique Kerberovou porazila 6:3, 7:6(3).

Zápas to přitom nebyl vůbec jednoduchý, zejména pak ve druhém setu se dostala Australanka do velkých problémů. Zkraje sady prohrávala 0:3, následně čelila stavu 2:5, ale povedlo se jí skvěle vrátit do hry, srovnat na 5:5 a následně si vynutit tiebreak. V něm se dostala do vedení 6:0 a byť Kerberová odvrátila tři mečboly, náskok Bartyové byl až příliš velký.

„Byl to opravdu skvělý zápas, možná i nejlepší, jaký jsem odehrála,“ řekla Bartyová na kurtu po utkání. „Jsem na sebe pyšná, stále mohu splnit svůj velký dětský sen. Pro úspěch je potřeba si tenis užívat. Hraji i pro lidi, kteří mi tolik pomáhají a obětují se kvůli mému rozvoji a zlepšování.“

Peschkeová je v semifinále smíšené čtyřhry
Květa Peschkeová a její německý parťák Kevin Krawietz si připsali cenné vítězství ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry na Wimbledonu, kde porazili druhý nejvýše nasazený pár Gabriela Dabrowská, Mate Pavič 6:3, 6:7(3) a 9:7. Bitva na kurtu číslo 2 trvala dvě hodiny a 10 minut.

Peschkeová s Krawietzem odehráli na turnaji teprve své první utkání! Nově utvořená česko-německá dvojice totiž měla v prvním kole volný los, ve druhém kole ani v osmifinále proti ní soupeři nakonec nenastoupili. Peschkeové a Krawietzovi tak stačil k postupu mezi nejlepší čtyři páry turnaje jediný zvládnutý zápas.

„Já to sama ještě pořádně nechápu, to se mi myslím za celou kariéru ještě nestalo,“ glosovala svou výjimečnou cestu do čtvrtfinále mixu Peschkeová.

Když už se ale konečně s Krawietzem dostali do akce, organizátoři je odměnili nasazením na velký dvorec číslo 2. „Byl to moc hezký zápas, všichni jsme si dost drželi servisy. Atmosféra byla super. Vidím, že i na Wimbledonu je zájem o debl. Lidi se přijdou podívat, hrát před publikem je moc fajn,“ pochvalovala si elitní česká deblistka.

Pětačtyřicetiletá Peschkeová se v All England Clubu zúčastnila i ženské čtyřhry, kde ale spolu s Němkou Vivian Heisenovou skončily už v úvodním kole, hraném prvního července. Češka pak čekala na další duel celý týden.

„Byla to už dost psychická záležitost. Jsme v bublině, takže to není úplně jednoduché. Organizátoři se o nás sice starají moc hezky, ale všechno je uzavřené, nemůžeme se pohybovat po areálu tak, jak bychom chtěli. Je to jiný Wimbledon, než jak ho známe. Snažila jsem se být optimistická, že jsme o kolo dál, i když nehrajeme,“ doplnila Peschkeová.

Fruhvirtová prolétla do čtvrtfinále
Linda Fruhvirtová na wimbledonské juniorce ve čtvrtek řádila. Napřed porazila v poledním utkání druhého kola Chorvatku Petru Marčinkovou 6:2, 6:1, a následně v odpoledním osmifinále obdobně deklasovala Rusku Jelenu Pridankinovou, kterou přehrála pro změnu 6:1, 6:2. V All England Clubu si tak zahraje čtvrtfinále.

Klimovičová končí v osmifinále juniorky
Wimbledonská juniorka naopak končí pro druhou českou osmifinalistku Lindu Klimovičovou. Té se sice povedlo porazit ve třech setech Alexandru Jepifanovovou ve druhém kole, ale odpolední osmifinále proti Alicii Dudeneyové z Velké Británie jí už nevyšlo. Češka prohrála dvakrát 4:6.

Semifinále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) [1] – Angelique Kerberová (GER, 28.) [25] 6:3, 7:6(3)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) [8] – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) [2] 5:7, 6:4, 6:4

Semifinále mužské čtyřhry
Mektič, M. Pavič (oba CRO) [1] – Ram (USA), Salisbury (GBR) [6] 7:6(6), 6:3, 6:7(2), 7:6(5)
M. Granollers (ESP), H. Zeballos (ARG) [4] – Bolelli (ITA), M. González (ARG) 6:4, 6:4, 7:6(3)

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Krawietz (GER), PESCHKEOVÁ [9] – M. Pavič (CRO), Dabrowská (CAN) [2] 6:3, 6:7(3), 9:7
Roger-Vasselin (FRA), Melicharová (USA) [4] – Peers (AUS), Š. Čang (CHN) [17] 2:6, 4:6
Chardy (FRA), Broadyová (GBR) – Salisbury, Dartová (oba GBR) 6:4, 4:6, 5:7
Rojer (NED), Klepačová (SLO) [14] – N. Skupski (GBR), Krawczyková (USA) [7] 6:7(6), 2:6

2. kolo dvouhry chlapců
VOJTĚCH PETR – Leo Borg (SWE) 6:1, 6:2
MATTHEW WILLIAM DONALD – Mark Lajal (EST) 3:6, 6:1, 6:0

2. kolo dvouhry dívek
DARJA VIĎMANOVÁ – Matilda Mutavdzicová (GBR) 5:7, 7:6(3), 1:6
Mara Guthová (GER) – SÁRA BEJLEK 2:6, 7:6(5), 7:5
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Petra Marčinková (CRO) 6:2, 6:1
LINDA KLIMOVIČOVÁ – Alexandra Jepifanovová (USA) 6:3, 3:6, 6:3
BARBORA PALICOVÁ – Ranah Stoiberová (GBR) 4:6, 4:6

Osmifinále dvouhry dívek
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Jelena Pridankinová (RUS) 6:1, 6:2
Alicia Dudeneyová (GBR) – LINDA KLIMOVIČOVÁ 6:4, 6:4

2. kolo čtyřhry chlapců
JURAJDA, Westphal (FRA) – Florig, Rehberg (oba GER) 6:7(6), 6:4, 7:10

2. kolo čtyřhry dívek
Alvisiová, Paolettiová (obě ITA) – VIĎMANOVÁ, Zelníčková (SVK) bez boje
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 3:6, 7:6(4), 8:10