Parádní obrat! Plíšková zdolala Sabalenkovou a chystá se na světovou jedničku

- Jan Vojkůvka

Světová třináctka Karolína Plíšková postoupila ve Wimbledonu do svého druhého grandslamového finále v kariéře! Ve svém premiérovém semifinále v All England Clubu porazila Bělorusku Arynu Sabalenkovou 5:7, 6:4, 6:4 a v sobotní bitvě o titul vyzve světovou jedničku Ashleigh Bartyovou!

Plíšková se proti Sabalenkové postavila už potřetí v kariéře. Předchozí dva zápasy, které se odehrály v roce 2018, však ve vítězství proměnit nedokázala, přičemž v Cincinnati dokonce neproměnila dva mečboly. Tentokrát ve Wimbledonu však na běloruskou tenistku vyzrála a nadále vylepšuje své wimbledonské maximum.

Postup do finále se ale nerodil snadno. Plíšková byla sice na kurtu o něco lepší ve výměnách, ale musela čelit devastujícímu servisu soupeřky, která si v kritických chvílích dokázala podáním pomáhat.

Česká tenistka si v úvodním setu vypracovala hned osm brejkbolů, ale všechny dokázala Sabalenková, zejména díky tvrdému a dobře umístěnému podání, odvrátit. Naopak jediné zaváhání Plíškové, k němuž došlo ve dvanácté hře, potrestala a strhla první sadu na svou stranu.

Smůla Plíškové na returnu však nemohla trvat věčně. A skutečně, hned první brejkbol, k němuž se propracovala v pátém gemu, zvládla proměnit. Navíc svůj brejk potvrdila i na podání a odskočila do vedení 4:2.

Jakmile zvládla obtížný desátý gem, ve kterém prohrávala při servisu 0:30, skóre otočila a srovnala na 1:1 na sety, vlil jí úspěch novou krev do žil. Na Sabalenkovou se totiž vrhla zhurta i na začátku rozhodujícího dějství. Okamžitě jí prorazila podání, čistou hrou pak brejk potvrdila a ujala se vedení 2:0.

Světová třináctka, která si semifinále grandslamu zahrála počtvrté v kariéře, následně potřebovala dramatický duel už jen doservírovat. Nebylo to nic snadného, Plíšková musela jít do spousty těžkých výměn, mnohdy s maximálním rizikem úderů. Soupeřce však žádný brejkbol nenabídla a v 10. hře proměnila esem hned první mečbol!

„Je to skvělé! V minulosti jsem nepřešla ani čtvrté kolo,“ řekla na kurtu Plíšková, pro niž bylo dosavadním wimbledonským maximem osmifinále. „Jsem ráda, že jsem našla způsob, jak dnes uspět. Je těžké si takový zápas užít, musíte se soustředit na každý míček, obzvlášť proti takové hráčce, která hraje podobným stylem jako já. Bylo to těsné, ale jsem šťastná, že jsem to zvládla.“

Ve grandslamovém finále, které bude její druhé v kariéře (na US Open 2016 prohrála s Angelique Kerberovou), vyzve česká tenistka světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Australanka dokázala ve dvou setech přehrát právě přemožitelku Plíškové z newyorského souboje o titul.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Semifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) [8] – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) [2] 5:7, 6:4, 6:4