Riccardo Bellotti vyhrál v Maroku devátý turnaj futures v sezoně a útočí na historický rekord!

- Petr Šístek

Pětadvacetiletý Ital, jenž dosud nenakoukl do druhé stovky žebříčku ATP, již dlouhé roky sbírá četné úspěchy na turnajích kategorie futures. O uplynulém víkendu ovládl podnik v marocké Casablance, zaznamenal tak již devátý triumf v sezoně a s 27 tituly v kariéře z turnajů této kategorie se dotáhl na dosud vedoucího Lamine Ouahaba.

Riccardo Bellotti se narodil italským rodičům ve Vídni a až do svých osmnácti let trénoval v Rakousku. Během svých juniorských let se tak spřátelil s rakouskými reprezentanty Dominicem Thiemem či Dennisem Novakem, s nimiž dosud občas trénuje. Na rozdíl od hvězdného Thiema, který se letos poprvé v kariéře představí na Turnaji mistrů v Londýně, Bellotti zatím září pouze na menších turnajích kategorie futures.

 

#südi #hardwork #practise #büro #justonegoal @domithiem

Fotka zveřejněná uživatelem Riccardo Bellotti (@ricobellotti),Úno 12, 2015 v 9:47 PST

Výsledky v úvodu letošního roku ale rozhodně nebyly podle Italových představ, avšak od prvního titulu, který získal v květnu v chorvatském Bolu, se rozehrál ke skvělým výkonům a kupříkladu v červnu vyhrál v Turecku hned tři turnaje v řadě. Stejný počin se mu málem povedl i v říjnu v Chorvatsku, avšak ve finále třetího turnaje byl nucen vzdát Jaroslavu Pospíšilovi.

To mu ale nezabránilo v uplynulém týdnu ovládnout podnik v Maroku. V pouhých 25 letech se tak dotáhl na čelo historického žebříčku v počtu vyhraných turnajů futures, jichž nastřádal již 27. Za zmínku stojí, že se téhož turnaje zúčastnil Lamine Ouahab, který pořadí dosud osamoceně vládl a ve finále Bellotti přehrál Kristijana Mesarose, jenž je s 24 tituly aktuálně šestý.

Zatímco jsou turnaje futures mnohdy na okraji zájmu fanoušků, tak další podnik v Casablance, který se hraje již tento týden, by mohl být velmi zajímavý. Zúčastní se ho totiž jak Ouahab, tak Bellotti, který bude plnit roli nasazené jedničky, a může tak dojít i k přímému souboji o historické prvenství. Pozornosti českých fanoušků by pak nemělo uniknout, že v elitní desítce historického pořadí aktuálně figurují i Jaroslav Pospíšil a Jan Mertl.

Turnajové tituly kategorie futures

1.-2. Lamine Ouahab (MAR) - 27
1.-2. Ricardo Bellotti (ITA) - 27
3.-5. JAROSLAV POSPÍŠIL - 25
3.-5. Niels Desein (BEL) - 25
3.-5. Victor Crivoi (ROU) - 25
6.-8. Kristijan Mesaros (CRO) - 24
6.-8. Aldin Setkič (BIH) - 24
6.-8. Victor Ionita (ROU) - 24
9.-10. JAN MERTL - 23
9.-10. Hans Podlipnik-Castillo (CHI) - 23