Cesta k dalším triumfům? Musím zamakat na servisu, uvědomuje si Krejčíková

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková se na velkém wimbledonském dvorci číslo jedna statečně prala se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Měla své šance, v prvním setu sahala po náskoku 5:2 se dvěma brejky, nakonec ale odešla poražena po setech 5:7 a 3:6. Českou tenistku vyprovázel při jejím odchodu z kurtu zasloužený potlesk fanoušků, přidala se i její australská přemožitelka. „Doufám, že se sem podívám i příští rok a snad obhájím stejný výsledek, případně si na tom kurtu znovu zahraju,“ řekla Krejčíková.

Pět vítězství ve Štrasburku, sedm na Roland Garros a tři na Wimbledonu nasbírala v uplynulých šesti týdnech Barbora Krejčíková. Její vítěznou sérii zastavila až na čísle patnáct australská hvězda Ashleigh Bartyová, která Češku přemohla v pohledném osmifinále Wimbledonu.

V sobotním třetím kole proti Lotyšce Anastasii Sevastovové jste jela nadoraz. Kolik sil jste měla v souboji se světovou jedničkou Bartyovou?
V neděli jsem celý den odpočívala, ani jsem nejela na tenis. Snažila jsem si co nejvíc odpočinout, abych byla co nejlíp připravená. Na začátku jsem ji brejkla, měla jsem šanci brejknout ji ještě podruhé, ale udělala jsem pár zbytečných chyb a postavila jsem ji na nohy. Pak už to byl boj, který mi nevyšel. Prostě se to nesešlo. Musím to brát pozitivně, i když jsem teď zklamaná. Byl to dobrý týden, posbírala jsem nové zkušenosti na trávě a hrála jsem dobrý tenis.

Je pro vás lehčí přijmout konec působivé vítězné série právě od světové jedničky?
Určitě ne. Ať je na druhé straně kdokoli, chtěla jsem tam jít a vyhrát. Ash je právem jednička, hraje dobrý tenis a ví, jak si pomoct. I když prohrávala, byla pořád pozitivní a snažila se najít cestu, jak mi to znepříjemnit. Naopak já jsem postupně upadala. Hrálo se víc výměn na mém servisu, pak jsem udělala zbytečné chyby. Možná mi ještě chybí zkušenosti, ale prostě mě to stálo zápas. Nejsem moc dlouho takhle vysoko, musím posbírat zkušenosti a pořád se snažit dál zlepšovat. Příště, až si s ní zahraju, se už třeba dostanu do třetího setu.

Po prohře samozřejmě není možné radovat se. Přesto zůstává faktem, že jste si při své premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu rovnou zahrála osmifinále…
Určitě převládají pozitivní pocity. Teď jsem zklamaná a asi by bylo blbě, kdybych nebyla. Ale musím myslet pozitivně, odehrála jsem čtyři zápasy, z toho jsem tři vyhrála. Byla jsem ve čtvrtém kole, stala se tu spousta pozitivních věcí.

Když jste odcházela z kurtu, zaslouženě vám aplaudovali diváci i soupeřka. Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?
Mrzelo mě, že to byl poslední singlový zápas na takhle velkém kurtu před tolika lidmi. Doufám, že si lidé užívali, že jsme (se soupeřkou) předváděly dobrou show. Všem jsem jim chtěla poděkovat, že přišli a fandili. Snad si to i užili. Moc si vážím toho, že nám udělali takovou suprovou atmosféru. Doufám, že se sem podívám i příští rok a snad obhájím stejný výsledek, případně si na tom kurtu znovu zahraju. Ještě si tam můžu zahrát v deblu, což je další etapa.

Co musíte vylepšit, abyste třeba příště Bartyovou porazila?
Servis, jasně servis. Dneska to bylo vidět, měla jsem příležitosti, ale Ash si strašně pomohla servisem, dostala mě pod tlak a pak si to diktovala, jak potřebovala. I když jsem měla výhody pro sebe, servisem jsem si nepomohla, dělala jsem po něm moc chyb. V některých rozhodujících momentech přišly i dvojchyby. Musím zamakat na servisu, tam je za mě největší slabina. Už jsem zlepšila return i celodvorcovou hru, hodně jsem tady chodila na síť, což byl také určitě posun, ale nejhorší byl fakt servis. Musím se na něj zaměřit, abych se mohla posunout dál.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Osmifinále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (17.) 7:5, 6:3