Češi na žebříčcích ATP/WTA: Berdych zpět v elitní desítce, Kvitová zakončí ročník na 11. pozici

- Petr Šístek

Tomáš Berdych na turnaji kategorie Masters v Paříži dokázal protrhnout sérii neúspěchů z posledních týdnů a díky postupu do čtvrtfinále se v žebříčku ATP posunul na desátou pozici, na níž by měl i ukončit letošní sezonu. I vinou nepříjemného losu, který mu přisoudil pozdějšího vítěze turnaje a nově korunovanou světovou jedničku Andyho Murrayho již ve čtvrtfinále, si ale poprvé od roku 2010 nezahraje londýnský Turnaj mistrů, pokud se do hry nedostane jako případný náhradník.

O dvě místa vzhůru na 54. pozici poskočil Jiří Veselý, který již před měsícem ukončil sezonu a v úvodu té následující bude mít vynikající výchozí pozici pro další posuny na žebříčku. Adam Pavlásek po nezdaru v úvodním kole kvalifikace Masters v Paříži klesl o jednu příčku na 84. místo, ale tento týden odehraje pravděpodobně poslední turnaj tohoto roku v Bratislavě, kde bude mít možnost připsat cenné body.

Radek Štěpánek klesl o jedno místo na 105. pozici a nadále se tak pohybuje na hraně přijetí do hlavní soutěže nadcházejícího Australian Open. Již na 113. příčku ale již klesl po neúspěšné obhajobě druhého kola v Paříži Lukáš Rosol, který ale plánuje startovat ještě na třech challengerech, po nichž by se v případě dobrých výkonů mohl vrátit do elitní stovky.

Hned trojice tenistů pak bojuje o průnik do třetí stovky. Jan Mertl je po připočtení bodů za titul v Opavě již 310., Petr Michnev, který si aktuálně vylepšil kariérní maximum na 313. pozici, by se měl díky úspěšně zvládnuté bratislavské kvalifikaci příští týden poprvé v životě stát hráčem třetí světové stovky a Michal Konečný, jemuž momentálně patří 316. příčka, se může těšit na posun v žebříčku po finále na turnaji futures v Turecku. Oproti tomu Robinu Staňkovi se nedaří obhajovat loňské australské úspěchy, v důsledku čehož nyní klesl až na 433. pozici.

Petra Kvitová, jež v uplynulém týdnu po impozantních výkonech ovládla WTA Elite Trophy, se díky tomuto titulu posunula na 11. pozici žebříčku WTA, na níž i ukončí letošní sezonu. Na desátou Johanno Kontaovou ztrácí 155. bodů. Životní sezona končí i pro Barboru Strýcovou, která ji po výhře v základní skupině WTA Elite Trophy nad Robertou Vinciovou končí jako příslušnice první světové dvacítky.

O ostatních českých tenistek pak došlo pouze ke kosmetickým změnám umístění, avšak do konce roku jej budou mít dobrou příležitost vylepšit zejména Denisa Allertová, Tereza Smitková a Jesika Malečková, které budou plnit roli nasazených hráček na turnaji ITF v Bratislavě.

Češi na žebříčku ATP

10.(+1) TOMÁŠ BERDYCH - 3060 b.
54.(+2) JIŘÍ VESELÝ - 848 b.
84.(-1) ADAM PAVLÁSEK - 684 b.
105.(-1) RADEK ŠTĚPÁNEK - 578 b.
113.(-7) LUKÁŠ ROSOL - 525 b.
154.(0) JAN ŠÁTRAL - 397 b.

Češky na žebříčku WTA

6.(0) KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - 4600 b.
11.(+2) PETRA KVITOVÁ - 3485 b.
20.(+1) BARBORA STRÝCOVÁ - 2170 b.
49.(0) KATEŘINA SINIAKOVÁ - 1155 b.
61.(0) KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - 965 b.
64.(0) LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - 940 b.
95.(-2) DENISA ALLERTOVÁ - 689 b.