Wimbledon: Muchová a Plíšková postoupily do čtvrtfinále! Krejčíková padla s Bartyovou

- Redakce

Poslední Manic Monday v historii Wimbledonu je tady! Vzhledem k tomu, že od příští sezony nebude volná neděle, naposledy budou moci milovníci tenisu zhlédnout v jeden den všechny osmifinálové zápasy mužů a žen. Během pondělního programu se do hry dostaly také tři české singlistky. Karolína Plíšková vyzrála na Rusku Ljudmilu Samsonovovou, a přerušila tak její 10zápasovou šňůru bez porážky. Barbora Krejčíková prohrála se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou ve dvou setech. Karolína Muchová zvládla vyrovnaný souboj s Paulou Badosaovou bez ztráty sady. V akci byli i další Češi v ženské čtyřhře a mixu. Odstartovaly rovněž juniorské turnaje.

Muchová je opět ve čtvrtfinále Wimbledonu
Karolína Muchová (22.) si po dvou letech opět zahraje čtvrtfinále Wimbledonu! Čtyřiadvacetiletá Češka udolala v dnešním osmifinále španělskou ranařku Paulu Badosaovou (33.) po hodině a 33 minutách 7:6(6) a 6:4.

Muchová v prvním setu nejprve dohnala manko 2:5 na gemy. V důležitém tiebreaku odvrátila za stavu 5:6 setbol na returnu, když udržela nervy v dlouhé výměně od základní čáry. Ve druhém setu se Muchová dostala do vedení 4:2. Přestože náskok brejku rychle ztratila, v desátém gemu na returnu vyrovnaný duel ukončila. Její čtvrtfinálovou soupeřkou bude Němka Angelique Kerberová (28.).

„Na začátku jsem si připadala nějak zpomalená na nohou. Na druhou stranu jsem byla jenom o jeden brejk pozadu. Nevyužila jsem pár šancí, ale pořád jsem věřila, že skóre dotáhnu. Když soupeřka podávala za stavu 5:4, byla pod tlakem. Prala jsem se o každý míč, což se vyplatilo,“ zhodnotila Muchová.

Podrobnější ohlasy Karolíny Muchové naleznete zde.

Krejčíková podlehla jedničce Bartyové
Fenomenální vítězná série Barbory Krejčíkové (17.) skončila na čísle patnáct. Pětadvacetiletá Češka podlehla v osmifinále Wimbledonu světové jedničce Ashleigh Bartyové po hodině a 35 minutách 5:7 a 3:6. Australská hvězda tak postoupila poprvé ve své kariéře do čtvrtfinále travnatého grandslamu.

Do utkání vstoupila podstatně lépe Krejčíková, která měla dokonce brejkbol na 5:2. Bartyová ale srovnala, a Češka čelila v desátém gemu při svém podání dokonce setbolu. Ten ještě odvrátila, ve dvanácté hře už ale tlaku Australanky podlehla. Ve druhém dějství udeřila jako první Australanka, když získala vedení 4:2. Ačkoliv o brejk rychle přišla, vzápětí opět uspěla na returnu. Napínavý duel dvou šampionek z Roland Garros poté dovedla do vítězného konce.

„Na začátku jsem ji brejkla, měla jsem šanci brejknout ji ještě podruhé, ale udělala jsem pár zbytečných chyb a postavila jsem ji na nohy. Pak už to byl boj, který mi nevyšel. Prostě se to nesešlo. Musím to brát pozitivně, i když jsem teď zklamaná. Byl to dobrý týden, posbírala jsem nové zkušenosti na trávě a hrála jsem dobrý tenis,“ nechala se slyšet Krejčíková.

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou naleznete zde.

Plíšková poprvé postoupila do čtvrtfinále Wimbledonu!
Karolína Plíšková (13.) porazila v osmifinále Wimbledonu rozjetou Rusku Ljudmilu Samsonovovou (65.) po hodině a 15 minutách 6:2 a 6:3. Česká tenistka sice ztratila hned ve třetím gemu servis, od té doby ale byla při svém podání suverénní. K výhře si pomohla celkem čtyřmi proměněnými brejkboly a 17 vítěznými údery (z toho bylo 10 es).

Samsonovová držela sérii 10 výher, kterou načala na travnatém turnaji v Berlíně. Plíšková se ale rozjeté soupeřky nezalekla, a vysloužila si tak premiérovou účast ve wimbledonském čtvrtfinále. V něm narazí na Švýcarku Viktoriju Golubicovou (66.).

Devětadvacetiletá Plíšková zatím prochází pavoukem bez ztráty setu, přičemž nemusela ani jednou do tiebreaku. Jejím dosavadním turnajovým maximem bylo osmifinále z let 2018 a 2019. Nově tak postoupila alespoň do čtvrtfinále na všech čtyřech grandslamech.

„Jsem superšťastná, že jsem konečně udělala i wimbledonské čtvrtfinále, které mi chybělo do sbírky. Jsem spokojená se svou hrou, všechny dosavadní zápasy byly podobné a můj výkon solidní. Na soupeřku jsme se skvěle připravili, moje taktika fungovala velice dobře. Myslím, že jsem výborně podávala,“ uvedla Plíšková.

Podrobnější ohlasy Karolíny Plíškové naleznete zde.

Bouzková s Hradeckou jsou ve čtvrtfinále Wimbledonu
Marie Bouzková a Lucie Hradecká zvládly i své třetí utkání na Wimbledonu bez ztráty setu, a svou vítěznou sérii tak natáhly už na sedm utkání. Šampionky z turnaje v Birminghamu přehrály v osmifinále travnatého grandslamu rusko-gruzínský pár Gračevová, Kalašnikovová za pouhých 48 minut 6:1 a 6:3. Češky ve čtvrtfinále nastoupí proti elitnímu japonskému páru Aojamaová, Šibaharaová.

„Zápas jsme si už od začátku užívaly, po volné neděli jsme se na něj těšily. Měla jsem strašně dobrý pocit ze servisu. Když dobře servíruji, je všechno jednodušší. Dám výborný servis a Maruška to uklidí na síti, pak je všechno úplně v pohodě,“ řekla Hradecká.

Jebavý a Vondroušová končí ve druhém kole mixu
Roman Jebavý a Markéta Vondroušová prohráli ve druhém kole smíšené čtyřhry na Wimbledonu s australsko-čínským párem Peers, Š. Čang za 67 minut 2:6 a 3:6. Česká dvojice ztratila v utkání třikrát podání, naopak sama nevyužila ani jeden ze sedmi brejkbolů.

Džabúrová vyřadila Šwiatekovou
Tunisanka Ons Džabúrová (24.) se ve Wimbledonu postarala hned zkraje programu o menší překvapení. V osmifinále ženské dvouhry se jí povedlo porazit světovou devítku Igu Šwiatekovou, proti které sice neudržela vedení 5:3 v prvním setu, ale v dalších sadách byla jasně lepší hráčkou na kurtu a zvítězila 5:7, 6:1, 6:1. Džabúrová je vůbec první arabskou tenistkou v historii, která postoupila do čtvrtfinále slavného travnatého turnaje.

Sabalenková je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále
Světová čtyřka Aryna Sabalenková konečně ukončila své čekání a poprvé v kariéře se probojovala do čtvrtfinále grandslamu. V All England Clubu si ve třech setech poradila s Jelenou Rybakinovou (20.) z Kazachstánu, kterou porazila po téměř dvouhodinovém boji 6:3, 4:6, 6:3.

Osmifinále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (17.) 7:5, 6:3
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) – Ljudmila Samsonovová (RUS, 65.) 6:2, 6:3
Paula Badosaová (ESP, 33.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) 6:7(6), 4:6
Jelena Rybakinová (KAZ, 20.) – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) 3:6, 6:4, 3:6
Iga Šwiateková (POL, 9.) – Ons Džabúrová (TUN, 24.) 7:5, 1:6, 1:6
Madison Keysová (USA, 27.) – Viktorija Golubicová (SUI, 66.) 6:7(3), 3:6
Cori Gauffová (USA, 23.) – Angelique Kerberová (GER, 28.) 4:6, 4:6
Emma Raducanuová (GBR, 338.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 75.) 4:6, 0:3 skreč Raducanuová

Osmifinále mužské dvouhry
Matteo Berrettini (ITA, 9.) – Ilja Ivaška (BLR, 79.) 6:4, 6:3, 6:1
Karen Chačanov (RUS, 29.) – Sebastian Korda (USA, 50.) 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8
Márton Fucsovics (HUN, 48.) – Andrej Rubljov (RUS, 7.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3
Denis Shapovalov (CAN, 12.) – Roberto Bautista (ESP, 10.) 6:1, 6:3, 7:5
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Cristian Garín (CHI, 20.) 6:2, 6:4, 6:2
Félix Auger-Aliassime (CAN, 19.) – Alexander Zverev (GER, 6.) 6:4, 7:6(6), 3:6, 3:6, 6:4
Hubert Hurkacz (POL, 18.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 2:6, 7:6(2), 3:6, 4:3x dohrávka 6.7.
Roger Federer (SUI, 8.) – Lorenzo Sonego (ITA, 27.) 7:5, 6:4, 6:2

Osmifinále ženské čtyřhry
BOUZKOVÁ, HRADECKÁ – Gračevová (RUS), Kalašnikovová (GEO) 6:1, 6:3
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kužmová (SVK), Rusová (NED) 7:6(3), 3:2x dohrávka 6.7.

2. kolo smíšené čtyřhry
Peers (AUS), Čang (CHN) – JEBAVÝ, VONDROUŠOVÁ 6:2, 6:3

1. kolo dvouhry chlapců
Aidan Mayo (USA) – MATTHEW DONALD 6:7(5), 7:6(5), 4:6
VOJTĚCH PETR – Daniel Merida Aguilar (ESP) 6:3, 4:1x dohrávka 6.7.

1. kolo dvouhry dívek
Hephzibah Oluwadareová (GBR) – SÁRA BEJLEK 2:6, 3:6
Priska Madelyn Nugrohová (INA) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 6:3, 6:2