Chtěla bych inspirovat další generace, říká po výhře nad legendou Tunisanka

- Michal Hladký

Netřeba si nic nalhávat, tenis v arabských zemích nemá silné kořeny. To by ráda změnila Ons Džabúrová, jediná arabská žena na elitním okruhu WTA. „Ráda bych inspirovala další generace,“ nechala se Tunisanka slyšet před zápasem druhého kola Wimbledonu, ve kterém nakonec přehrála 7:5 a 6:0 Venus Williamsovou.

„Doufám, že jednoho dne bude Arabek na okruhu stejně, jako třeba Francouzek nebo Američanek. Třeba se teď některá dívka dívá a říká si, že by chtěla být ve stejné pozici jako já. Rád bych vzkázala, že to není nemožné,“ řekla Ons Džabúrová.

A Venus Williamsová ještě před druhým kolem, ve kterém Tunisance podlehla, Džabúrové vyjádřila slova podpory.

„Povede se jí to. Uvidíte celou generaci hráček, které budou pocházet ze severní Afriky. A vše to bude díky ní,“ předpovídá bývalá světová jednička.

Aktuálně 24. tenistka světového žebříčku, Ons Džabúrová, je sice v současnosti na okruhu osamocena, nicméně několik kvalitních arabských tenistů bychom v historii našli. Například Maročana Hichama Araziho, jenž během své kariéry dokázal vyšplhat až na 22. příčku singlového rankingu.

„Všichni mě s ním porovnávají. Jelikož to byl neuvěřitelně talentovaný tenista, tak mi to opravdu lichotí,“ usmívala se Tunisanka, která jako první žena v historii své země prošla do třetího kola Wimbledonu. 

A s jednou z legend arabského tenisu i prohodila pár slov, alespoň tedy těch virtuálních. „Napsal mi na Instagramu už před nějakou dobu, já si toho bohužel nevšimla. Nakonec jsem jeho zprávu uviděla, byla jsem opravdu poctěna. Dal mi dokonce pár rad,“ pochvalovala si.

Možná v budoucnu dojde i na vzájemnou konfrontaci. „Řekla jsem mu, jestli si nechce někdy zahrát. Prý ale musí pořádně zapracovat na kondici, aby mi stačil,“ dodala Džabúrová, která by přece jen měla mít proti sedmačtyřicetiletému Arazimu, jenž odehrál poslední zápas v roce 2007, určitou výhodu.