ATP

Šok v Británii! Hráč třetí stovky žebříčku vyřadil Monfilse

- Radek Štohl

Přípravný turnaj v britském Eastbourne nabízí překvapivého čtvrtfinalistu. Mezi osmičku nejlepších se probojoval lucky loser Max Purcell, který senzačně vyřadil šestnáctého hráče žebříčku dvouhry Gaela Monfilse po sadách 6:4, 5:7, 6:4. Purcellovi přitom náleží 283. místo světa.

Třiadvacetiletý Australan se do hlavní soutěže snažil dostat z kvalifikace. Hned v úvodním kole šokoval finalistu Wimbledonu z roku 2018 Kevina Andersona, kterého zdolal 7:6(7), 4:6, 6:3. V dalším zápase však Purcell prohrál s Iljou Ivaškou ve třech sadách, na účast mezi nejlepšími to tak nevypadalo.

Někdejší 204. tenista singlu se však dočkal jako lucky loser, v prvním zápase navíc přehrál krajana Jamese Duckwortha 6:2, 3:6, 7:6(5). Mohl se tak těšit na zkušeného Gaela Monfilse.

Oba tenisté si na začátku zápasu bez problémů drželi svá podání. V sedmé hře se však k brejkbolu dostal Purcell, který svoji šanci využil. O dva gemy později měl při returnu soupeře dva setboly. Ačkoliv je nezužitkoval, tak při svém následujícím podání sadu na čtvrtý pokus ukončil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Max Purcell (@maxpurcelll)

O jedenáct let mladší Purcell ve stejné fázi druhé sady znovu získal brejk a za stavu 5:3 byl blízko triumfu. Od té doby ale ztratil sedm gemů v řadě, za stavu 1:1 na sety v závěrečném dějství prohrával 0:3. Vzápětí se naopak dařilo Australanovi, který otočil na 5:3. Utkání si již utéct nenechal, zásluhou čehož slavil premiérový postup do čtvrtfinále ATP.