Kvalifikace Wimbledonu: Kolář dominoval, Macháč vydřel postup. Rosol neuspěl

- Redakce

Do úvodního kola wimbledonské kvalifikace, která začala kvůli dešti až v úterý, naskočilo trio českých tenistů. Zdeněk Kolář rychle přehrál Slováka Martina Kližana, Tomáš Macháč vydřel výhru nad Španělem Tommym Robredem. Naopak dohrál Lukáš Rosol, který nestačil na Poláka Kacpera Žuka.

Macháč v kvalifikaci udolal Robreda
Tomáš Macháč (143.) vydřel v prvním kole wimbledonské kvalifikace po dvou a půl hodině triumf 7:5, 4:6 a 10:8 nad španělským veteránem Tommym Robredem (290.) a slaví své premiérové kariérní vítězství na trávě.

V dramatické koncovce rozhodující sady to přitom s dvacetiletým Čechem nevypadalo dobře, o devatenáct let starší Robredo šel za stavu 7:6 servírovat na vítězství. Berounský rodák se ale stačil ještě zmátořit a nakonec urval postup pro sebe.

„Byl to vybojovaný zápas. Hrozně si cením toho, že jsem dokázal vyhrát, i když mi to moc nešlo. Navíc podmínky byly náročné. Kurt byl mokřejší, hodně to klouzalo. A taky strašně foukalo,“ shrnul pro Tenisový svět Macháč, který v utkání zvládl hned několik kritických momentů.

Český tenista měl za stavu 5:4 a 40:30 na returnu mečbol, při kterém španělský tenista zahrál jeden míček pravděpodobně do autu. Nicméně rozhodčí ho vyhodnotil jako dobrý. „Mečbol jsem zahrál výborně. Měl to být konec, protože on dal aut,“ měl jasno Macháč.

Další kritickou chvílí byl stav 7:6 a podání pro Robreda ve třetí sadě, český tenista ale kontroval brejkem přes shodu. „Věděl jsem, že jsem měl v gemech na returnu dost šancí a že ho dokážu brejknout,“ vrátil se k důležitému okamžiku dvacetiletý Čech.

Ačkoliv je Macháč z jiných turnajů zvyklý především na tiebreak v rozhodujícím setu, hrací systém ve Wimbledonu s rozdílem alespoň dvou gemů v závěrečné sadě mu vůbec nevadil. „Pro mě to bylo spíš lepší, protože jsem měl víc šancí na returnu než on,“ poznamenal.

Dalším soupeřem českého tenisty bude Kanaďan Brayden Schnur (232.), s nímž vyhrál jediné vzájemné utkání loni na halovém challengeru v Bratislavě dvakrát 6:4. „Vím, že dobře servíruje a že dost chodí na síť. Má solidní volej a lepší bekhend, forhend hraje spíš placku, což bude tady na trávě psát,“ doplnil Macháč.

Kolář zvládl první kolo kvalifikace
Zdeněk Kolář (221.) si poradil v prvním kole wimbledonské kvalifikace se Slovákem Martinem Kližanem (203.), kterého porazil za sedmapadesát minut po setech 6:1 a 6:2.

Český tenista se dnes mohl opřít o skvělé podání, za celý zápas ztratil na servisu jen osm fiftýnů a nepřipustil žádné drama. Naopak slovenský hráč musel o svá podání bojovat, až na jednu výjimku vždy čelil brejkbolům a hned čtyřikrát o něj přišel.

„Jsem moc spokojený, zápas se mi velice povedl. Už od začátku jsem výborně returnoval, Martinovi jsem nedával moc šancí ani při svém podání. Jsem příjemně překvapen, jak jsem to zvládl,“ hodnotil pro Tenisový svět Kolář, jenž si ve druhém kvalifikačním kole zahraje se Srbem Nikolou Milojevičem (146.).

Podrobnější ohlasy Zdeňka Koláře si můžete přečíst zde.

Rosol ve wimbledonské kvalifikaci dohrál
Lukáš Rosol (205.) končí v prvním kole wimbledonské kvalifikace. Zkušený tenista nestačil na Poláka Kacpera Žuka (170.), jemuž podlehl za hodinu a třináct minut po setech 3:6 a 3:6.

Rosol měl navrch hlavně ve druhé sadě, kdy svému soupeři hned dvakrát vzal servis. Jenže v obou případech ho hned v následném gemu ztratil. Celkově Čech v utkání nepodával příliš dobře, svému oponentovi nabídl hned dvacet brejkbolů. Ten jich využil pět, což na relativně pohodlné vítězství stačilo.

Wimbledon (muži, GBR, 17 066 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace
Martin Kližan (SVK, 203.) – ZDENĚK KOLÁŘ (221.) 1:6, 2:6 
Kacper Žuk (POL, 170.) – LUKÁŠ ROSOL (205.) 6:3, 6:3 
Tommy Robredo (ESP, 290.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 5:7, 6:4, 8:10

Kompletní program úvodního hracího dne kvalifikace naleznete na webu turnaje.