Z kvalifikace až k titulu! Jízdu ruské tenistky nezastavila ani světová dvanáctka

- Jan Vojkůvka

Úžasných devět dní má za sebou Ludmilla Samsonovová. Dvaadvacetiletá ruská tenistka započala svou pouť za životním úspěchem minulou sobotu v kvalifikaci, vyhrála sedm zápasů a po více než týdnu pozvedla nad hlavu titul z turnaje kategorie WTA 500 v Berlíně. Svou premiérovou trofej z nejvyššího okruhu získala po vítězství nad světovou dvanáctkou Belindou Bencicovou, kterou porazila 1:6, 6:1, 6:3.

Už průnik skrz kvalifikaci byl u Samsonovové tak trochu překvapením. Ve finálovém kole totiž potkala Anu Konjuhovou, proti níž byla papírovou outsiderkou. V rozhodujícím setu však vyhrála tiebreak 7:4 a teprve podruhé v kariéře se probojovala do hlavní soutěže na travnatém povrchu.

Získané sebevědomí i rozehranost navíc dokázala přetavit v parádní jízdu celým berlínským turnajem. V prvním kole vyřadila Markétu Vondroušovou ve dvou setech a ve dvou sadách si poradila i s Veronikou Kudermětovovou.

Ve čtvrtfinále se dostala do mírných obtíží, ale souboj s Madison Keysovou nakonec díky vyhranému tiebreaku ve třetím setu strhla na svou stranu. A následně v semifinále rozcupovala 6:4, 6:2 i Viktorii Azarenkovou.

Finálový souboj proti Bencicové se dlouho zdál jednostranný ve prospěch světové dvanáctky, která jen těsně neudělila Samsonovové kanára. Od druhého setu ovšem byla na kurtu jednoznačně lepší Ruska, která ve zbytku utkání prohrála jen čtyři gemy a vybojovala první titul z okruhu WTA.

Aktuálně 106. hráčka světa si díky získanému titulu ohromně polepší ve světovém žebříčku. Nejen, že poprvé pronikne do elitní stovky, ale dokonce se usadí na 63. příčce, což pro ni znamená mnohem snažší cestu, jak se hlásit na turnaje nejvyšší kategorie.

Džabúrová jako první Arabka vyhrála titul na okruhu WTA
Tunisanka Ons Ďžabúrová (24.) vybojovala v anglickém Birminghamu svůj největší úspěch dosavadní kariéry. Jako první arabská tenistka v historii získala titul na okruhu WTA, když na travnatém podniku nenašla přemožitelku.

Ve finálovém utkání přehrála Rusku Darju Kasatkinovou (35.) po setech 7:5, 6:4. Před úspěchem v Birminghamu se během své kariéry radovala z 11 titulů na okruhu ITF.

Berrettini slaví podruhé na trávě
Svůj druhý titul v této sezoně a celkově druhý na travnatém povrchu slaví Ital Matteo Berrettini. Světová devítka si dokráčela pro vítězství v dramatickém finálovém souboji v anglickém Queen's, kde porazila domácího Cama Norrieho (41.) po setech 6:4, 6:7(5), 6:3.

Celkově se jedná už o pátou trofej na okruhu ATP pro pětadvacetiletého Itala.

Humbert ovládl turnaj v Halle
Francouzský tenistka Ugo Humbert (31.) se raduje ze zisku největšího titulu kariéry. V nedělním finále proti Andreji Rubljovovi (7.) dokázal zvítězit ve dvou setech 6:3, 7:6(4) a vybojoval první titul v kategorii ATP 500.

Celkově vybojoval už třetí trofej, přičemž drží stoprocentní finálovou úspěšnost, když v celkové prvenství přetavil i loňská finále v Aucklandu a Antverpách.