WTA ELITE: Kvitová ovládla turnaj v Ču-chaji, ani ve finále neztratila set

- Jan Vojkůvka

Nejcennějším letošním triumfem zakončila Petra Kvitová sezonu na okruhu WTA, když doslova ovládla podnik WTA Elite Trophy v Ču-chaji! Ve finále přehrála ukrajinskou tenistku Elinu Svitolinovou.

Na Svitolinovou to české tenistce opravdu jde a potvrdila to i v Ču-chaji, kde proti ní přidala čtvrtou letošní výhru a celkově už šestou ze sedmi vzájemných střetnutí. Ve finále tak vybojovala svůj druhý letošní titul, když ten první získala rovněž v Číně a to na turnaji ve Wu-chanu, díky němuž si pomohla ke kvalifikování právě na WTA Elite Trophy.

Vstup do utkání neměla Petra nijak snadný, ba právě naopak. Své první podání si sice uhájila čistou hrou, ale ve čtvrtém gemu o servis přišla a rázem, po potvrzení brejku od Svitolinové, prohrávala 1:4. V tu chvíli však česká tenistka přepla na vyšší výkonnostní level a... to byla jízda! Pěti gemy v řadě dokázala Kvitová nepříznivý vývoj otočit a vyhrát úvodní dějství 6:4.

K velké uvolněnosti české hráčky přispěl i fakt, že si opět dokázala držet servis čistými hrami, navíc byla opět stoprocentní na brejkbolech v sedmé i deváté hře.

I ve druhém setu pokračovala rozjetá Kvitová v agresivním pojetí hry, hned v prvním gemu prorazila Svitolinové servis a až za stavu 2:0 povolila soupeřce udržet servis a Ukrajinka tím přerušila Šnůru sedmi gemů ve prospěch české tenistky. Ovšem byl to jen záblesk naděje, jiskřička, která byla velmi rychle udusána, když Petra v páté hře přidala další brejk a vedla 4:1. Následně sice o své podání trochu nečekaně přišla, ale rychle si výhodu dvou brejků vybojovala nazpět a duel dovedla k vítězství 6:2.

Kvitová tak dokázala překonat Karolínu Plíškovou, která se v minulé sezoně při prvním ročníku tohoto podniku rovněž probojovala do finále, ale na samotný vrchol dosáhnout nedokázala. Kvitová se po Venus Williamsové stala druhou vítězkou turnaje, který je určen pro hráčky z ženské špičky, které se nedostaly na Turnaj mistryň v Singapuru.

Kromě trofeje pro vítězku si Petra odveze z Číny také celkové prize money 795 tisíc dolarů a 700 bodů do žebříčku, které ji posunou na jedenácté místo rankingu WTA.

Finále dvouhry
PETRA KVITOVÁ - Elina Svitolinová (UKR) 6:4, 6:2

Finále čtyřhry
Soyluová (TUR), Sü (CHN) - Jang, Jou (CHN) 6:4, 3:6, 10:7