Roland Garros: Djokovič podruhé v kariéře vyhrál Roland Garros! Krejčíková se Siniakovou slaví deblový titul

- Redakce

Závěrečný den letošního Roland Garros přinesl další velký úspěch českého tenisu. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly soutěž čtyřhry, když ve finále přehrály americko-polskou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Iga Šwiateková ve dvou setech. V hlavním taháku dne, kterým bylo finále mužské dvouhry, nezužitkoval Stefanos Tsitsipas vedení 2:0 na sety a padl se světovou jedničkou Novakem Djokovičem v neskutečné pětisetové bitvě.

Djokovič slaví na Roland Garros 19. grandslamový titul!
Novak Djokovič (1.) to dokázal! Ve finále proti Stefanosovi Tsitsipasovi (5.) se sice dostal do ohromných problémů a prohrával 0:2 na sety, ale zvládl předvést obdivuhodný comeback a finálovou bitvu, která trvala přes čtyři hodiny, vyhrál 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Podobný obrat přitom předvedl na turnaji už v souboji s Lorenzem Musettim v osmifinále. I tehdy prohrával 0:2 na sety, ale od té chvíle na kurtu dominoval a soupeři, než v pátém setu skrečoval, povolil jen jeden gem.

Tsitsipas byl mnohem zdatnějším sokem, Djokoviče přinutil v mnoha výměnách k heroickému výkonu a bylo až s podivem, co všechno dokázal Srb doběhnout a jaké výměny zvládl strhnout na svou stranu.

Srbský hráč tak podruhé v kariéře vybojoval titul na Roland Garros, získal v pořadí už 19. grandslamový titul a jako první hráč v historii Open éry dokázal všechny čtyři grandslamy vyhrát dvakrát

Více se utkání věnujeme zde.

Krejčíková se Siniakovou ovládly čtyřhru na Roland Garros!
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se dočkaly třetí společné trofeje z grandslamového turnaje! Sehraná česká dvojice porazila ve finále Roland Garros americko-polský pár Bethanie Matteková-Sandsová, Iga Šwiateková po hodině a 14 minutách 6:4 a 6:2. Krejčíková se Siniakovou tak navázaly na své triumfy z Roland Garros a Wimbledonu v sezóně 2018.

Češky zahájily finálové střetnutí sérií čtyř vyhraných gemů, a navzdory dílčímu zaváhání první sadu dotáhly do vítězného konce, když v desáté hře při podání Krejčíkové zaznamenaly čistou hru.

Ve druhém setu české duo nejprve získalo a poté rychle ztratilo výhodu brejku, od stavu 2:2 však Krejčíková se Siniakovou nepovolily svým soupeřkám ani jeden gem.

Krejčíková se stala první tenistkou od Mary Pierceové (rok 2000), která získala na Roland Garros titul ze dvouhry i ze čtyřhry! V žebříčku dvouhry vyskočí díky své pařížské jízdě na 15. místo, v rankingu čtyřhry se vrátí na nejvyšší pozici! Siniaková bude od pondělí světovou deblovou dvojkou.

„Jsem moc ráda, že se nám s Katkou tak daří,“ řekla v proslovu na kurtu Krejčíková. „Doufám, že v tom budeme pokračovat. Blíží se olympiáda, kde máme slušnou šanci. Snad si to užijeme.“

„Byly to dva velmi emotivní týdny. Jsem moc ráda, že jsme je takhle zakončily. Je úžasné, že můžeme hrát před fanoušky. Atmosféra byla skvělá,“ uvedla ve svém proslovu Siniaková.

Ohlasy českých tenistek si můžete přečíst zde.

Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) [5] 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

Finále ženské čtyřhry
Matteková-Sandsová (USA), Šwiateková (POL) [14] – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [2] 4:6, 2:6