Roland Garros: Krejčíková odvrátila mečbol a vyhrála titánskou bitvu se Sakkariovou!

- Redakce

Barbora Krejčíková vydřela v semifinále Roland Garros třísetovou výhru nad Řekyní Marií Sakkariovou, přičemž v závěrečném setu odvrátila mečbol! Proti české reprezentantce nastoupí v sobotním finále Ruska Anastasija Pavljučenkovová, která porazila Slovinku Tamaru Zidanšekovou ve dvou setech. Česká juniorka Linda Nosková postoupila do semifinále dvouhry i čtyřhry. Naopak v deblovém juniorském čtvrtfinále končí Linda Fruhvirtová i Adam Jurajda.

Krejčíková odvrátila mečbol a je ve finále Roland Garros!
Barbora Krejčíková (33.) si zahraje o svou první grandslamovou trofej ve dvouhře! Pětadvacetiletá tenistka z Ivančic udolala v semifinále Roland Garros Řekyni Marii Sakkariové (18.) po třech hodinách a 18 minutách 7:5, 4:6 a 9:7.

Krejčíkové se vstup do utkání vůbec nevydařil – prohrávala 1:3 a 15:40 při svém podání. Řekyně však slibného náskoku nevyužila a začala kupit chyby. Česká reprezentantka se dostala do vedení 5:3, sadu ale nedopodávala a Sakkariová posléze srovnala na 5:5. Krejčíková reagovala čistou hrou při vlastním podání a poté také úspěchem na returnu, což jí zaručilo zisk první sady.

Momentum do druhého dějství si ale nepřenesla. Byla to Sakkariová, která si vypracovala náskok 4:0 na gemy. Krejčíková nic nevzdala a stáhla manko na rozdíl jediného brejku. Řecká tenistka ale těsný náskok udržela, když využila celkově třetí setbol při svém podání.

Před rozhodujícím setem zamířila Krejčíková na sedm minut do útrob dvorce Philippa Chatriera. Po návratu začala čistou hrou na servisu, Řekyně reagovala poměrně jasně udrženým podáním, a ve třetím gemu dokonce udeřila na returnu! Krejčíková mohla manko rychle smazat, při brejkbolové šanci na 2:2 ale zbytečně pokazila bekhend. Sama musela za stavu 3:5 při svém podání čelit mečbolu, který odvrátila vítězným bekhendem z voleje! Povzbuzena touto záchranou dokonce srovnala na 5:5. O několik chvil později měla Krejčíková za stavu 7:6 na returnu hned tři mečboly, nicméně duel ještě neukončila. Češka dostala další šanci za stavu 8:7, kdy už přes shodu dotáhla utkání do vítězného konce (proměnila svůj pátý mečbol).

Šampionka ze Štrasburku má na kontě už jedenáct výher v řadě. O tu dvanáctou si zahraje v sobotním finále proti Rusce Anastasii Pavljučenkovové (32.).

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou si můžete přečíst zde.

Pavljučenkovová je ve finále Roland Garros
Anastasija Pavljučenkovová (32.) pokračuje ve své životní jízdě! Zkušená ruská tenistka si v semifinále Roland Garros poradila se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou (85.) za hodinu a 34 minut 7:5, 6:3, a zahraje si tak o svůj první grandslamový titul.

Pavljučenkovová v prvním setu vedla už 5:3, brzy však čelila dvěma brejkbolům za stavu 5:5. Slovinská soupeřka své šance nevyužila a posléze to byla Ruska, která díky úspěchu na returnu uzmula první sadu. Ve druhém dějství získala Pavljučenkovová rozhodující vedení v osmém gemu, kdy uspěla na returnu. Utkání poté bez potíží dopodávala. Ruská tenistka startuje ve dvouhře na grandslamovém turnaji už po dvaapadesáté, vůbec poprvé je dále než ve čtvrtfinále.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Krawczyková se Salisburym otočili finále mixu
Letošní Roland Garros poznalo ve čtvrtek první grandslamové šampiony probíhajícího ročníku. Stali se jimi Desirae Krawczyková (USA) a Joe Salisbury (GBR), kteří úspěšně otočili finálový souboj s ruským párem Jelenou Vesninovou a Aslanem Karacevem. Americko-britská dvojice zvítězila za 77 minut hry 2:6, 6:4, 10:5.

Herbert s Mahutem odvrátili mečboly a postoupili do finále
Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut udolali v deblovém semifinále na Roland Garros kolumbijskou dvojici Juan Sebastian Cabal, Robert Farah po dvou hodinách a 52 minutách boje 6:7(2), 7:6(2) a 6:4.

Francouzi prohrávali ve druhém setu už 3:5 a při svém podání čelili postupně třem mečbolům (z toho dvěma od stavu 15:40), sadu ale přesto dokázali otočit. V rozhodujícím dějství zaznamenali klíčový brejk hned v úvodní hře, v závěrečném gemu odvrátili při podání Herberta dva brejkboly Kolumbijců.

Herbert a Mahut, kteří na pařížské antuce triumfovali v roce 2018, zabojují o titul proti kazašskému páru Alexander Bublik, Andrej Golubjev.

Nosková je v semifinále juniorky
Linda Nosková zvládla na juniorce Roland Garros souboj s nasazenou jedničkou Victorií Jimenezovou Kasintsevovou a zahraje si premiérové grandslamové semifinále. Soupeřku z Andorry, která je zároveň její deblovou parťačkou, porazila po setech 7:5, 2:6, 6:3 a vylepšila své loňské maximum, kterým bylo rovněž v Paříži čtvrtfinále.

Ohlasy Lindy Noskové si můžete přečíst zde.

Juniorka Nosková si zahraje i deblové semifinále
Lindě Noskové zatím vychází letošní Roland Garros na jedničku. Šestnáctiletá česká juniorka se po postupu do semifinále dvouhry raduje i z postupu do stejné fáze čtyřhry, když spolu s Andořankou Victorií Jimenezovou Kasintsevovou ve čtvrtfinále porazily japonsko-americkou dvojici Hasegawaová, Xuová za pouhých 46 minut 6:1 a 6:0.

Semifinále ženské dvouhry
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 32.) – Tamara Zidanšeková (SLO, 85.) 7:5, 6:3
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 7:5, 4:6, 9:7

Semifinále mužské čtyřhry
Andujar, Martinez (ESP) – Bublik, Goljubov (KAZ) 6:1, 4:6, 4:6
Herbert, Mahut (FRA) – Cabal, Farah (COL) 6:7(2), 7:6(2), 6:4

Finále smíšené čtyřhry
Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) – Vesninová, Karacev (RUS) 2:6, 6:4, 10:5

Čtvrtfinále dvouhry dívek
Victoria Jimenezová Kasintsevová (AND) – LINDA NOSKOVÁ 5:7, 6:2, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry dívek
Hasegawaová (JPN), Xuová (USA) – Jimenezová Kasintsevová (AND), NOSKOVÁ 1:6, 0:6
Bondarenková (RUS), Tothová (HUN) – L. FRUHVIRTOVÁ, Kuděrmetovová (RUS) 5:7, 6:4, 11:9

Čtvrtfinále čtyřhry chlapců
Lilov (USA), Privara (SVK) – Dahlberg (SWE), JURAJDA 6:2, 6:4