Pět nevyužitých setbolů ji zlomilo. V klíčových chvílích hrála chytře, řekla Gauffová o Krejčíkové

- Jan Vojkůvka

Souboj dvou čtvrtfinálových debutantek na grandslamovém turnaji vyzněl lépe pro Barboru Krejčíkovou. V souboji s českou hráčkou přitom byla drobounkou favoritkou sedmnáctiletá Američanka Cori Gauffová, která svou roli i dlouho potvrzovala. Jenže po nevyužitých šancích v prvním setu se její odpor zlomil a se zkušenou Češkou padla 6:7(6), 3:6.

Mladičká Američanka, které se předvídá zářivá budoucnost, v prvním setu dvakrát prorazila Krejčíkové podání. Vedení 3:0 ani 5:3 však nezužitkovala. Stejně jako nezužitkovala celkem pět setbolů, které si v průběhu úvodní sady vypracovala (dva měla i v tiebreaku za stavu 6:4). A tato neúspěšnost ji nakonec zlomila.

„Pro příště se musím zaměřit na to, abych méně chybovala a více si věřila při setbolech,“ uvedla na tiskové konferenci. „Mám pocit, že setboly, které jsem měla, jsem odehrála příliš pasivně. Tak ale nechci tenis hrát. Vždy chci útočit z první. Takže na tom budu muset zapracovat.“

Nebyla to ovšem pouze pasivita, která rozhodla o tom, že zápas na svou stranu strhla Krejčíková. A uvědomuje si to i americká tenistka. „Při těchto klíčových bodech hrála velmi dobře. Dokázala měnit rytmus, nutit mě k chybám. Věděla jsem to už před zápasech, že toho je schopná. Věděla jsem, že bude hrát chytrý tenis a bude mít ve výměnách vysokou úspěšnost. A přesně to dnes předvedla,“ ocenila hru české hráčky Gauffová.

Po ztrátě úvodní sady už byl zápas poněkud jednostranný. Krejčíková se probila do vedení 5:0, a byť Gauffová odvrátila pět mečbolů a dokonce získala tři hry, ztráta už byla příliš vysoká.

„Bojovala jsem až do posledního míčku. Jsem pyšná na to, že jsem se nevzdala, protože jsem to mohla za stavu 0:5 nebo 1:5 už vzdát. Ale to nikdy nechci. Když budu vždy takto bojovat, tak ostatní třeba znervózní, protože budou vědět, že jim to nedám zadarmo,“ dodala.

To ale nebyl případ souboje s Krejčíkovou. Česká tenistka utkání úspěšně dovedla do vítězného konce a zahraje si premiérové semifinále ve dvouhře na grandslamu proti Řekyni Marii Sakkariové, přemožitelce obhájkyně titulu Igy Šwiatekové.