Roland Garros: Krejčíková porazila i Gauffovou a zahraje si v Paříži o finále!

- Redakce

Ve výborné formě hrající Barbora Krejčíková na Roland Garros znovu vylepšila své grandslamové maximum. Proti Američance Cori Gauffové zaznamenala pětadvacetiletá Češka už desátou výhru v řadě a zahraje si po triumfu 7:6(6) a 6:3 na pařížské antuce o finále!

Krejčíková vyzrála i na Gauffovou a je v semifinále Roland Garros!
Barbora Krejčíková (33.) porazila v premiérovém singlovém grandslamovém čtvrtfinále kariéry 7:6(6) a 6:3 Američanku Cori Gauffovou (25.) a postoupila na Roland Garros už do semifinále! Již desáté vítězství v řadě se zrodilo přes pět odvrácených setbolů v prvním dějství, v němž Češka prohrávala 3:5 a v tiebreaku 4:6, obratem ale soupeřku zlomila.

Úvod utkání patřil Gauffové. Hráčka, která rovněž táhla jakožto vítězka podniku v Parmě sérii devíti výher v řadě, rychle vedla 3:0. Následně se Krejčíková oklepala a třemi hrami stav srovnala, vzápětí ale opět nabrala manko brejku a za stavu 3:5 čelila prvnímu setbolu. Ten při podání protivnice odvrátila a zakrátko se rebrejkem vrátila do bitvy o první set.

Další problémy musela řešit rodačka z Ivančic za stavu 5:6, kdy podruhé servírovala na udržení se v dějství. Gauffová se propracovala k dalším dvěma setbolům, oba ale Krejčíková aktivní hrou z bekhendu odvrátila a vynutila si zkrácenou hru.

V té prohrávala pětadvacetiletá Češka 4:6 a znovu stála, obrazně řečeno, nad propastí. Ani čtvrtý a pátý setbol ovšem talentovaná Američanka neproměnila. Naopak to byla Barbora Krejčíková, kdo ziskem čtyř výměn v řadě uzmul tiebreak po parádním obratu pro sebe.

Na jedné straně pět nevyužitých možností na ukončení setu, na druhé několikeré utečení pomyslnému hrobníkovi z lopaty. Do druhé části zápasy šly obě aktérky v naprosto odlišném mentálním rozpoložení. A na kurtu to bylo nějakou dobu hodně znát.

Než se Gauffová z koncovky prvního setu oklepala, vedla její česká protivnice už 5:0. Sérií jedenácti vyhraných míčů v řadě dohnala Krejčíková Američanku v jednu chvíli i k záchvatu vzteku, při kterém zdemolovala raketu. Následně se Gauffové podařilo odvrátit hrozbu kanára a jiskřičku naděje zažehla poté, co v sedmé hře otočila na returnu stav 0:40 a připravila Krejčíkovou o servis. O dva gemy později ale dostala Češka znovu možnost podávat na vítězství a na druhý pokus už vedení 40:0 nepromarnila. Zápas zakončila Krejčíková čistou hrou celkově šestým mečbolem.

„První set byl moc důležitý, celou dobu jsem prohrávala. Ale říkala jsem si, že budu bojovat o každý míč, že budu hrát a užívat si to. A pak jsem to nějak zvládla, ani nevím jak. Odehrála jsem skvělý zápas. A Coco je neuvěřitelná, má jenom sedmnáct let. Přeju jí vše dobré,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Krejčíková.

O finále si Krejčíková zahraje s vítězkou druhého středečního čtvrtfinále Marií Sakkariovou (18.) z Řecka.

Utkání se věnujeme také zde a zde.

Šwiateková titul neobhájí
Polská tenistka Iga Šwiateková na Roland Garros svůj loňský titul neobhájí. Nad její síly byla Řekyně Maria Sakkariová, která zvítězila ve dvou setech 6:4, 6:4 a ve 25 letech si zahraje premiérové grandslamové semifinále.

Do zápasu přitom vstoupila lépe Šwiateková, která se rychle ujala vedení 2:0. To byl ale její jediný úspěch na returnu v celém duelu. Sakkariová okamžitě dokázala vývoj skóre srovnat a úvodní sadu rozhodla v deváté hře. Ve druhé sadě řecká hráčka vybojovala brejk hned v prvním gemu a soupeřku posléze nepustila ani k jednomu brejkbolu.

Více se utkání věnujeme zde.

Djokovič a Nadal si zajistili vzájemné semifinále
Po středě je známo kompletní semifinále také v pavouku mužské dvouhry. Už na celkový čtrnáctý titul z Roland Garros si dělá zálusk Rafael Nadal. Vítěz posledních čtyř ročníků vyzval světovou desítku Diega Schwartzmana, se kterým poprvé od finále 2019 na turnaji ztratil set, ale postup i tak s přehledem vybojoval. Svého argentinského soupeře porazil po setech 6:3, 4:6, 6:4, 6:0.

Už v semifinále Nadal narazí v repríze loňského souboje o titul na Novaka Djokoviče, jenž absolvoval ve čtvrtfinále náročný čtyřsetový duel, v němž porazil Itala Mattea Berrettiniho 6:3, 6:2, 6:7(5) a 7:5.

Nosková je v Paříži bez ztráty setu ve čtvrtfinále
Suverénně zatím prochází soutěží juniorské grandslamové dvouhry v Paříži Linda Nosková (655.). Teprve šestnáctiletá Češka neztratila set ani ve svém třetím vystoupení. Tentokrát zničila vítězka dvou letošních halových podniků ITF v Bratislavě o rok starší Ane Mintegiovou Del Olmovou (701.), španělskou protivnici porazila za 58 minut 6:0 a 6:2.

Viďmanová uhrála jen tři gemy
Nepovedený zápas má za sebou v osmifinále juniorského Roland Garros Darja Viďmanová (786.). Osmnáctiletá Češka uhrála v souboji s o rok mladší Dianou Šnajdrovou (-) z Ruska jen tři gemy a podlehla turnajové čtyřce za pouhých 53 minut 2:6 a 1:6.

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 3.) – Diego Schwartzman (ARG, 10.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:0
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Matteo Berrettini (ITA, 9.) 6:3, 6:2, 6:7(5), 7:5

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Cori Gauffová (USA, 25.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) 6:7(6), 3:6
Maria Sakkariová (GRE, 18.) – Iga Šwiateková (POL, 9.) 6:4, 6:4

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Beguová (ROU), Podoroská (ARG) – Martičová (CRO), Rogersová (USA) 6:3, 4:6, 6:2
Linetteová (POL), Peraová (USA) – Pavljučenkovová (RUS), Rybakinová (KAZ) 7:5, 4:6, 6:2

Osmifinále dvouhry juniorek
Diana Šnajdrová (RUS, -) – DARJA VIĎMANOVÁ (786.) 6:2, 6:1
LINDA NOSKOVÁ (655.) – Ane Mintegiová Del Olmová (ESP, 701.) 6:0, 6:2

Osmifinále čtyřhry juniorů
DONALD, Poljičak (CRO) – Banerjee, Colak (oba USA) 3:6, 2:6
Dahlberg (SWE), JURAJDA – Anthrop (USA), J. Shang (CHN) bez boje

Osmifinále čtyřhry juniorek
PALICOVÁ, Xuová (CAN) – Marčinková (CRO), Szabaninová (HUN) 3:6, 6:7(5)
Garcíaová (MEX), Petreticová (FRA) – Jiménezová Kasintsevová (AND), NOSKOVÁ 6:4, 3:6, 8:10
Guthová, Middendorfová (obě GER) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 6:3, 2:6, 5:10

Kompletní program a výsledky Roland Garros naleznete na webu turnaje.