Skandál na Roland Garros! Ruskou deblistku zatkla policie v hráčském hotelu

- Jan Vojkůvka

Do pořádných problémů se na Roland Garros dostala ruská deblistka Jana Sizikovová, kterou přímo v hráčském hotelu zatkla francouzská policie. Aktuálně 101. deblistka žebříčku podle nejnovějších informací skončila ve vazbě a je vyšetřována kvůli obvinění z ovlivňování zápasů. Informaci přinesla v pátek agentura Reuters.

K zatčení mělo dojít ve čtvrtek ve večerních hodinách. Stalo se tak jen pár hodin po utkání čtyřhry, ve kterém šestadvacetiletá Sizikovová prohrála spolu s Jekatěrinou Alexandrovovou dvakrát 1:6 s dvojicí Storm Sandersovou a Ajlou Tomljanovicovou. Sizikovová se údajně zrovna vracela z pozápasové masáže.

Ač policie a Francouzská tenisová federace zásah v hráčském hotelu blíže nekomentovaly, podle agentury AFP je Sizikovová obviněna z možné korupce, podvodů a ovlivnění zápasu čtyřhry z loňského ročníku, ve kterém Ruska spolu s Američankou Madison Brengleovou podlehly rumunské dvojici Andree Mituové a Patricii Marii Tigové.

Loni v září francouzské úřady zahájily vyšetřování údajného ovlivnění výsledku zápasu žen ve čtyřhře na Roland Garros a podle všech dostupných informací vedou nitky právě k Sizikovové, jež ve čtvrtek skončila ve vazbě.

Kolem tohoto utkání se tehdy objevilo podezřele velké množství sázek s výraznými vklady (uvádí se stovky tisíc eur), což bylo nahlášeno příslušným úřadům. Podle informací upoutaly zvláštní pozornost především dvě neobvyklé dvojchyby Sizikovové v pátém gemu druhého setu.

Mezinárodní agentura pro tenisovou integritu (ITIA) odmítla spekulace i zatčení Sizikovové komentovat.

Informaci o zatčení ruské hráčky, jejíž hotelový pokoj byl ve čtvrtek rovněž prohledán, naopak potvrdila Ruská ambasáda v Paříži a také šéf Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev.

„Zatím jsme neobdrželi žádné dokumenty k případu, takže je obtížné posoudit, co se stalo,“ podotkl Tarpiščev.

Sizikovová, které patří 101. místo na žebříčku čtyřhry a její žebříčkové maximum bylo 96. místo, dosáhla největšího úspěchu na okruhu WTA v roce 2019, kdy získala deblový titul v Lausanne.

Aktualizace: Sizikovová byla v pátek večer z vyšetřovací vazby propuštěna. Žádné bližší informace poskytnuty nebyly.