ITF

Most Open 2021: Svrčina překvapil favorita a slaví premiérový titul

- Redakce

Dalibor Svrčina (744.) slaví na konci května první titul ze singlu mezi dospělými. Osmnáctiletý Čech porazil na turnaji ITF v Mostě s dotací 25 tisíc dolarů favorizovaného Itala Franca Agamenoneho (483.) 6:4, 7:6(3). Titul ho vynese těsně za 600. pozici singlu, čímž znovu vylepší své maximum. „Jsem samozřejmě moc rád, že to vyšlo,“ sdělil Tenisovému světu český šampion. „Je to určitě super pro sebevědomí. Nicméně chci zůstat nohama na zemi a nezbláznit se z toho, že jsem vyhrál jednu pětadvacítku.“

Talent českého tenisu měl před turnajem v Mostě na kontě čtyři semifinálové účasti, ve kterých uhrál jediný set. To se změnilo během sobotního dne, kdy porazil někdejšího 14. juniora světa Alexe Rybakova dvakrát 6:2.

Nástup do finálového klání se Daliboru Svrčinovi nevydařil, když prohrával 2:4 na gemy. Pak ale zabral, získal dokonce posledních devět fiftýnů prvního setu.

Druhá sada nabídla hned šest proměněných brejkbolů, přičemž Svrčina hned třikrát zaostával o brejk. Za stavu 4:5 na returnu ze svého pohledu však neztratil ani míček a byl znovu ve hře. Sada nakonec dospěla do zkrácené hry, ve které Svrčina urval posledních pět míčků celého zápasu.

„Myslím, že finále mělo dobrou úroveň. Klíčové bylo, že jsem zahrál výborně koncovku prvního setu a že jsem ve druhém setu zvládl tiebreak,“ uvedl Svrčina, který za svůj úspěch ve velké míře vděčí také trenérovi Janu Mašíkovi. 

Český talent se příští týden představí na turnaji ITF s dotací 15 tisíc dolarů v Severní Makedonii. 

Finále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (744.) – Franco Agamenone (ITA, 483.) 6:4, 7:6(3)