Kvitová s krajankami neprohrává. Dokáže se Strýcová vzepřít historické bilanci?

- Petr Šístek

Ačkoliv Petru Kvitovou mnohdy brzdí nevyrovnané výkony, proti ostatním českým tenistkám si již dlouhé roky drží stabilně dobrou formu. Obecně známá je její vzájemná bilance s Lucií Šafářovou, která již čítá devět výher oproti žádné porážce, a naposledy na českou lvici dokázala vyzrát Lucie Hradecká během svého pravděpodobně životního tažení v Madridu 2012. Od té chvíle Petra Kvitová drží sérii 19 výher proti svým krajankám v řadě.

Ale i Barbora Strýcová na dvojnásobnou wimbledonskou šampionku již v kariéře dokázala vyzrát. Je možné, aby v pátečním souboji o postup do semifinále WTA Elite Trophy dokázala i přes nepříznivou vzájemnou bilanci 1:6 navázat na svůj pět let starý úspěch z turnaje kategorie WTA Premier v Indian Wells a rodačku z Bílovce přehrát? Pojďme se na dosavadní měření sil obou hráček podívat detailněji.

Poprvé se Kvitová se Strýcovou utkaly před osmi lety na stotisícovém turnaji ITF v Bratislavě. Tehdy teprve osmnáctiletá Kvitová dokázala naplno využít rychlého povrchu slovenského Národního tenisového centra a o čtyři roky starší soupeřku vyprovodila z kurtu po výsledku 6:4 a 6:0.

Další střetnutí, které se uskutečnilo o tři roky později v Paříži, ale bezesporu vešlo svou vyrovnaností do historie. Ve tři a čtvrt hodiny dlouhé bitvě totiž Kvitová sice stejně jako v Bratislavě získala úvodní dějství poměrem 6:4, poté ale již o osudu utkání rozhodovaly jen nejmenší detaily v tiebreacích. Zkrácenou hru druhé sady ovládla Strýcová po výsledku 10:8 a do tiebreaku dospěla i rozhodující třetí sada. V ní Kvitová doslova urvala vítězství na svou stranu po výsledku 11:9!

Takřka za měsíc svedl los obě tenistky proti sobě znovu, tentokrát na turnaji  v Indian Wells. A znovu byla k vidění neméně vyrovnaná bitva, která se ovšem vyznačovala nezvykle vysokým počtem ztracených podání. Hned v 15 z 29 odehraných gemů totiž zvítězila hráčka na příjmu! Po dvou a čtvrt hodinách hry se nakonec radovala z vítězství 3:6, 6:2 a 7:5 Barbora Strýcová, která tak zaznamenala první a dosud poslední vítězství nad Kvitovou.

V následných čtyřech soubojích totiž již na rodačku z Bílovce nedokázala uhrát ani set. Nutno ale poznamenat, že poté, co Kvitová Strýcové do roka a do dne oplatila porážku z Indian Wells, tak plzeňská rodačka narazila na svou kamarádku vždy v jejím oblíbeném prostředí. V roce 2014 totiž Kvitová ukončila pouť Strýcové ve Wimbledonu, který následně celý vyhrála, a poté ji přehrála i na turnaji v New Havenu, na němž si rovněž došla pro titul.

Zatím poslední měření sil proběhlo letos v katarském Dauhá, kde se Kvitová radovala z výhry po výsledku 7:6(2) a 6:4. Zda se Barboře Strýcové podaří prolomit prokletí českých tenistek v zápasech proti Petře Kvitové a ještě tak vyšperkovat svou životní sezonu postupem do semifinále WTA Elite Trophy, to budeme moci sledovat již v pátek od 8 hodin.