Roland Garros: Deset Čechů se dočkalo losu, první kolo nabídne hned dvě derby

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník antukového grandslamu v Paříži byl ve čtvrtek odpoledne rozlosován. Los se týkal hned devíti českých žen a jednoho muže. Celkem čtyři Češky se zařadily mezi nasazené tenistky. K vidění však už v prvním kole budou hned dvě derby, ve kterých se utkají Barbora Krejčíková s Kristýnou Plíškovou a Marie Bouzková s Kateřinou Siniakovou.

Los pařížského grandslamu byl z tohoto hlediska k českým tenistkám krutý. Už nyní je jisté, že přinejmenším dvě totiž skončí hned v prvním kole. Do kola druhého naopak projdou dvě hráčky ze čtveřice Krejčíková, Kr. Plíšková, Bouzková a Siniaková.

Papírovými favoritkami svých zápasů budou Krejčíková, která je v generálce na Roland Garros ve Štrasburku už v semifinále, a Bouzková. Ta ale bude čelit zlepšující se Siniakové, které antuka v posledních letech svědčí více než betony.

Favoritkami v prvních dvou kolech budou i všechny čtyři nasazené Češky. Nejvýše nasazenou je turnajová devítka Karolína Plíšková, která se střetne s Chorvatkou Donnou Vekičovou. Plíškové se navíc povedlo při vlastní generálce v Římě projít až do finále a zdá se, že formu ladí dobře.

Jedenáctou nasazenou bude Petra Kvitová, která v Paříži obhajuje loňské semifinále. V úvodním kole narazí na jednu z kvalifikantek.

Přívětivý los má Karolína Muchová. Turnajová šestnáctka si zahraje s až 112. hráčkou světa Andreou Petkovicovou. Ta v probíhající sezoně překročila brány prvního kola jen dvakrát a během antukové části sezony hned třikrát vypadla v kvalifikacích.

Z tohoto pohledu má dobrý los i turnajová dvacítka Markéta Vondroušová. Na tu čeká Estonka Kaia Kanepiová, která letos na antuce uhrála jen jednu výhru a třikrát prohrála.

Poslední Češkou v hlavní soutěži bude Tereza Martincová, jíž čeká Srbka Ivana Jorovičová. Členka třetí stovky světa odehrála v této sezoně jen dva zápasy a oba prohrála. Martincová se sice letos na antuce trápí a prohrála pětkrát v řadě, ale proti Jorovičové má velkou šanci, jak si svou bilanci vylepšit.

Jediným mužským zástupcem bude Jiří Veselý, kterého ale čeká hodně těžký zápas s Rusem Karenem Chačanovem, 25. hráčem světa.

Los Roland Garros
Ženy
Karolína Plíšková (9) – Donna Vekičová (CRO)
Petra Kvitová (11) – kvalifikantka
Karolína Muchová (16) – Andrea Petkovicová (GER)
Markéta Vondroušová (20) – Kaia Kanepiová (EST)
Barbora Krejčíková – Kristýna Plíšková
Marie Bouzková – Kateřina Siniaková
Tereza Martincová – Ivana Jorovičová (SRB)
Muži
Jiří Veselý – Karen Chačanov (RUS)

Kompletní losy hlavních soutěží: muži, ženy