Sedmnáctiletá Gauffová ve finále dominovala. Slaví druhý titul na okruhu WTA

- Jan Vojkůvka

Pokud o tom někdo doposud pochyboval, Cori Gauffová definitivně potvrdila, že patří do širší světové špičky. Teprve sedmnáctiletá Američanka v italské Parmě dosáhla na svůj druhý titul na okruhu WTA, když ve finále deklasovala Číňanku Čchiang Wang 6:1, 6:3 a vylepší si před Roland Garros své žebříčkové maximum. Nově bude figurovat na 25. místě světa.

Vycházející hvězda ženského tenisu, která na cestě do finále přetlačila v dramatickém semifinále Kateřinu Siniakovou 7:5, 1:6, 6:2 (česká tenistka byla jediná, která jí v Parmě sebrala set), je na antuce letos ve skvělé formě.

Sedmnáctiletá Američanka zahájila antukovou část sezony postupem do čtvrtfinále v Charlestonu, a byť následně v Madridu vypadla s Karolínou Plíškovou hned v prvním kole, po přesunu do Itálie se dostala do parádní formy.

Napřed prošla do semifinále v Římě, kde ji zastavila až pozdější šampionka Iga Šwiateková, a tento týden už byla v Parmě k nezastavení. To potvrdila i v sobotním finále, které ovládla ve dvou setech a soupeřce odvrátila všechny čtyři brejkboly.

První set získala za pouhých 34 minut, přičemž se úspěšně popasovala se třemi brejkboly Wang v sedmé hře. Druhý set překlopila na svou stranu v páté hře, ve které prorazila Číňance servis a navrch přidala ještě jeden brejk v devátém gemu, ve kterém zápas zakončila.

Díky triumfu v Parmě se Gauffová před Roland Garros posune na 25. místo žebříčku, což bude její nové osobní maximum. A i díky tomu bude na pařížském grandslamu poprvé v kariéře patřit mezi nasazené tenistky.

Svůj úspěch v Itálii Gauffová ještě zvýraznila ziskem doublu. Spolu se svou krajankou Caty McNallyovou totiž získala titul i ve čtyřhře, když ve finále Američanky porazily duo Juraková, Klepačová po setech 6:3, 6:2.

Stala se tak nejmladší hráčkou od roku 2004, která double na turnaji WTA oslavila. Tehdy se to v Birminghamu povedlo sedmnáctileté Marii Šarapovové.