Siniaková srdnatě bojovala. V Parmě do prvního finále po více než třech letech však nepostoupila

- Jan Vojkůvka

Kateřina Siniaková má své vystoupení na turnaji v italské Parmě za sebou. Ve svém prvním semifinále po téměř dvou letech pořádně prohnala favorizovanou Američanku Cori Gauffovou, ale další cenný skalp na své konto nakonec nezískala. Po více než dvou hodinách boje se musela smířit s porážkou 5:7, 6:1, 2:6.

Pětadvacetiletá Češka, která letos na antuce znovu pookřála a svědomitě vylepšuje svou bilanci, nebyla daleko od dalšího překvapení proti favorizované soupeřce. S Gauffovou, s níž prohrála loni v Ostravě ve dvou setech, svedla vyrovnaný souboj, ve kterém nebyla daleko od úspěchu.

Kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby česká hráčka využila více svých velkých šancí v prvním setu, ve kterém dlouho svou soupeřku přehrávala. Měla brejkboly ve třetím i pátém gemu, které ovšem nedokázala využít, přesto se na returnu prosadila v deváté hře a mohla podávat na vítězství.

V klíčové fázi úvodního dějství ale svůj brejk proti Gauffové potvrdit nedokázala a naopak ztratila tři gemy v řadě, kvůli čemuž prohrála první set 5:7.

Co se Siniakové nepovedlo v úvodní sadě, to naopak zvládla v setu druhém. V něm byla při využívání svých příležitostí naopak více než úspěšná a rychle se ujala vedení 4:0. Navíc přidala také třetí brejk v sedmé hře a suverénně si vynutila rozhodující set.

Do něj mohla jít v lepším psychickém a fyzickém rozpoložení, díky své dominanci z předchozích desítek minut, avšak své převahy nakonec nevyužila, a to ani přes dva brejkboly, které si vypracovala ve druhé hře. Gauffová v tu chvíli opět získala pevnou půdu pod nohama a dokázala zasypat soupeřku přesnými údery nejen při vlastním podání, ale především na returnu. Siniaková nápor soupeřky zastavila až za stavu 1:5, kdy si podržela servis, ale s výsledkem už nic udělat nemohla.

Pro českou hráčku tak turnaj v Parmě skončil v semifinále a na svůj šestý duel o turnajový titul si bude muset počkat. Naposledy se do finále probojovala v lednu 2018 na oblíbeném podniku v čínském Šen-čenu.

Skvělý turnaj a rostoucí forma
Siniaková ovšem může z italské Parmy, kde se prezentovala výbornými výkony a zahrála si první semifinále na okruhu WTA od srpna 2019, odjíždět spokojená.

Na své cestě mezi nejlepší čtyřku v úvodním kole přehrála hladce 6:1 a 6:3 talentovanou Dánku Claru Tausonovou, vítězku březnového podniku v Lyonu a následně si připsala jeden ze životních skalpů, když v osmifinále porazila po fantastickém výkonu 7:6(4) a 6:2 bývalou světovou jedničku a vítězku 23 grandslamů ve dvouhře Serenu Williamsovou.

Ve druhém letošním čtvrtfinále (první absolvovala neúspěšně v Istanbulu, rovněž na antuce) pak neztratila sadu ani s bývalou světovou čtyřkou a osmou nejvýše nasazenou hráčkou turnaje Caroline Garcíaovou z Francie, kterou porazila 7:5 a 6:1.

Před Roland Garros tak potvrdila rostoucí formu, a i sílu na oblíbené antuce, na níž se jí v posledních letech daří více než na betonech. Dobré výkony přitom bude potřebovat, na pařížském grandslamu totiž bude obhajovat loňské třetí kolo.