K českému derby nedojde. Kvitová nestačila na ruskou veteránku

- Jan Vojkůvka

Na souboj dvou nejlepších Češek v italském Římě nedojde. Petra Kvitová podlehla v utkání 2. kola zkušené Věře Zvonarevové 4:6, 6:3 a 4:6 a přišla tak o možnost zahrát si v osmifinále s krajankou Karolínou Plíškovou.

Kvitová vstupovala do utkání s bývalou světovou dvojkou, která se k tenisu vrátila v roce 2017 a aktuálně figuruje ve druhé stovce světa, v roli favoritky. Duel se však proti úspěšné kvalifikantce z Říma nevyvíjel už v prvním setu dobře.

Byť se Kvitové povedlo dvakrát prorazit servis soupeřky, vždy pouze odpovídala na výhody brejků ruské hráčky a úvodní dějství ztratila v dramatické desáté hře, v níž se hrálo přes čtyři shody.

Zvonarevová vstoupila lépe i do druhého setu, avšak brejk z první hry neudržela. Na kurtu byla tentokrát lepší Kvitová, která rychle srovnala na 1:1 a následně v šestém gemu vybojovala klíčový brejk, jenž si donesla až do koncovky.

Turnajová jedenáctka, jež rázem mohla být na koni, vstoupila do rozhodujícího dějství rychlým brejkem, ruská kvalifikantka ale následně otočila stav z 2:0 na 2:5.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka nesložila zbraně, odvrátila dva mečboly a postupně se dotáhla na rozdíl jediného gemu. Když už se zdálo, že se misky vah překlání na stranu Kvitové, promarnila jednatřicetiletá levačka za stavu 4:5 na podání vedení 40:15 a zápas po 2 hodinách a 16 minutách definitivně ztratila.

V osmifinále tak nedojde k pikantnímu střetnutí mezi Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou, která ve druhém kole porazila Anastasiji Sevastovovou. Místo toho dojde k duelu mezi Plíškovou a Zvonarevovou.