Boj o Londýn vrcholí! Masters v Paříži rozhodne, kdo zaujme poslední dvě volná místa

- Petr Šístek

Turnaj mistrů v Londýně je tradičním vrcholem závěru tenisové sezony a v jejím dosavadním průběhu získalo již šest tenistů jistotu startu na tomto prestižním podniku. Ten se tentokrát bude muset obejít bez Rogera Federera či Rafaela Nadala a premiéru si tak odbyde Gaël Monfils. Velmi blízko k účasti má i Dominic Thiem, ale souboj o poslední dvě volná místa je stále otevřený.

Kompletní osmička startujících bude známa již po Masters v Paříži, turnaj hraný v hale Bercy ale může ještě notně zamíchat kartami. Nejblíže k účasti v Londýně aktuálně mají Dominic Thiem a Marin Čilič. První jmenovaný třiadvacetiletý rakouský talent sice od zářijového finále v Métách předvádí velmi rozpačité výkony, avšak v předchozím průběhu sezony si vypracoval dostatečný náskok a o účast v Londýně ho může připravit pouze výrazný pařížský úspěch některého z jeho nejbližších konkurentů. Absolutní jistotu startu bez ohledu na výsledek soupeřů mu sice dá pouze postup do finále, avšak i v případě, že by skončil již v úvodním zápase, tak jej může o premiérové představení na Turnaji mistrů připravit pouze současný postup Berdycha do semifinále a Čiliče do čtvrtfinále či scénáře, které mohou nastat víceméně pouze v rovině teorie.

Marin Čilič učinil výrazný krok směrem ke své účasti v Londýně minulý týden v Basileji, kde si dokráčel pro turnajový titul. V Paříži se ale bude nucen potýkat s nepříliš přívětivým losem, když by ve čtvrtfinále měl poměřit síly s přímým konkurentem Davidem Goffinem a v případě úspěchu by jej v dalším kole čekal Novak Djokovič. Avšak i pokud by se s turnajem rozloučil ve čtvrtfinále, tak by jej o start na Turnaji mistrů mohl připravit pouze současný postup Berdycha do finále a nezdar Thiema v úvodním zápase.

Zatímco ještě před týdnem vypadal situace Tomáš Berdycha velmi nadějně, třetí porážka v úvodním zápase turnaje v řadě a titul Čiliče v Basileji jej dostaly do velmi složité pozice. Český tenista tak musí pro zachování šance na sedmý start v Londýně dojít minimálně do semifinále, přičemž ve čtvrtfinále by pravděpodobně narazil na Andyho Murrayho. I v případě postupu do semifinále, by ale zároveň musel doufat, že buď Thiem prohraje již úvodní zápas, nebo Čilič nepostoupí do čtvrtfinále. Naopak případný postup do finále turnaje v Paříži by Berdychovi zajistil posun mezi elitní osmičku letošní sezony téměř jistě.

David Goffin, který absolvuje málo vídaný maraton sedmi turnajů v řadě, má ale pozici ještě o mnoho složitější. Ačkoliv je pouhých 190 bodů za Berdychem a může jej ještě ohrozit v boji o umístění v elitní desítce na konci sezony, tak pro premiérový start v Londýně by v případě, že Dominic Thiem v Paříži vyhraje alespoň jeden zápas, musel celý turnaj vyhrát. Nic jiného než turnajový titul nezachová naději na postup ani Jo-Wilfriedu Tsongovi, Robertu Bautistovi-Agutovi ani Lucasi Pouillemu. Ostatní hráči již na Turnaj mistrů postoupit nemohou a v Paříži budou hrát pouze o vylepšení své pozice v žebříčku ATP.

Kompletní rozbor variant, které mohou na Masters v Paříži nastat