WTA

Obrat a vydřená výhra! Karolína Plíšková v Madridu udolala Gauffovou

- Radek Štohl

Karolína Plíšková (9.) si na prestižním turnaji v Madridu připsala třetí letošní výhru na antuce. V prvním kole španělského turnaje totiž šestá nasazená tenistka přehrála sedmnáctiletý talent světového tenisu Coco Gauffovou (35.) 5:7, 6:3, 6:2. Plíšková se ve druhém zápase utká s Anastasijí Pavljučenkovovou, kterou ze sedmi vzájemných utkání přehrála hned šestkrát.

Plíšková se v Madridu představila přesně týden po těsné třísetové porážce se světovou jedničkou Asleigh Bartyovou. Nečekala ji však vůbec snadná soupeřka. Vždyť Gauffová teprve uplynulý měsíc oslavila 17. narozeniny. Mladé Američance přesto už patří 35. místo světového žebříčku dvouhry.

Tenistky po většinu zápasu trápila úspěšnost podání. Zatímco Češka vytvořila devět dvojchyb, o dvanáct let mladší protihráčka dokonce dvanáct. O servis se navíc nemohly spolehnout přímo od samotného začátku.

Během úvodních třech gemů vždy proběhl brejk, servis si až následně čistou hrou udržela Gauffová. Už to vypadalo, že Plíšková nezvládne ani své třetí podání, dokázala se však vymanit ze stavu 15:40 a odvrátit tři brejkboly.

Za stavu 3:5 bývalá světová jednička při vlastním servisu zažehnala setbol, vzápětí dokonce poprvé v utkání uspěla na returnu. Protihráčka však okamžitě kontrovala a set už dovedla do vítězného konce.

Druhý set nabídl jediný brejk, který se pro Plíškovou odehrál v šesté hře. V prvním a pátém gemu přitom sama shodně odvracela dvě hrozby soupeřky.

Rozhodující dějství Češka rozehrála výborně, rychle vedla 4:0. Soupeřce sice ještě dovolila brejk, zásluhou okamžitého rebrejku však komplikace už nedovolila a mohla slavit postup do druhého kola.

WTA

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 2 549 105 eur, antuka)
1. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (9.) – Cori Gauffová (USA, 35.) 5:7, 6:3, 6:2