WTA

Fantazie! Patnáctiletá Bartůňková senzačně postoupila do finále kvalifikace WTA

- Radek Štohl

Na tuto kvalifikaci asi jen tak nezapomene! Teprve patnáctiletý talent českého tenisu Nikola Bartůňková (-) v prvním kole kvalifikace turnaje WTA v Istanbulu vyřadila čtvrtou nasazenou Leonii Küngovou (152.) po sadách 6:3, 4:6, 6:3. Bartůňková přitom sehrála teprve třetí střetnutí v této kategorii. Loni v Praze neuspěla jak v kvalifikaci, tak v hlavní soutěži.

Soutěžní zápas mezi dospělými naposledy odehrála ve druhé polovině září, posledních pět duelů mezi profesionálkami navíc prohrála. Od té doby si na další zápas musela počkat. Zásluhou divoké karty se dostala do kvalifikace v tureckém Istanbulu.

A byla velmi úspěšná. Vždyť si vyšlápla na jednu z favoritek a někdejší 29. juniorku kombinovaného žebříčku Leonii Küngovou.

Patnáctiletá Češka zažila famózní vstup do zápasu. Během úvodních čtyřech gemů přišla o pouhých pět balónků, čímž výrazně vykročila za ziskem první sady. Ačkoliv se o pět let zkušenější soupeřce vydařil jeden brejk, Bartůňková si úvodní set už pohlídala.

Začátek druhého dějství Nikole Bartůňkové nevyšel podle představ. Ze stavu 0:2 ale otočila na 3:2 a šla na servis. Od té doby do zbytku sady přišly celkově čtyři brejky, o jeden více získala Küngová, která srovnala na 1:1 na sety.

Bartůňková se však nenechala rozhodit. Na úvod setu sice nezužitkovala brejkbol, v páté hře ovšem svoji šanci už využila. Ačkoliv se musela vypořádat s rebrejkem 152. hráčky světového žebříčku dvouhry, tak dvakrát uspěla na returnu a vybojovala senzační postup do finále kvalifikace.

O hlavní soutěž se Nikola Bartůňková utká s vítězkou zápasu Irina Fetecauová (307.) – Anastasia Gasanovová (181.).

WTA

TEB BNP Paribas Tennis Championship, Istanbul (ženy, TUR, 235 238 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace dvouhry
Leonie Kungová (SUI, 152.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (-) 3:6, 6:4, 3:6