Další favorit venku ze hry! Nadal po sedmi letech končí už ve čtvrtfinále

- Michal Hladký

Rafael Nadal (3.) zaznamenal nejhorší výsledek na turnaji kategorie Masters v Monte Carlu od roku 2014. Stejně jako tehdy i nyní skončil ve čtvrtfinále. V roli velkého favorita nestačil na Rusa Andreje Rubljova (8.), se kterým prohrál za dvě hodiny a třiatřicet minut po setech 2:6, 6:4 a 2:6. Nasazená šestka v semifinále narazí na Nora Caspera Ruuda (27.).

Rafael Nadal a Andrej Rubljov se spolu setkali už dvakrát. Jak na loňském Turnaji mistrů, tak na US Open v roce 2017 Španěl neztratil ani set. A to se hrálo na tvrdém povrchu!

Podobně dominantní výkon se od Nadala očekával i dnes, vždyť na antuce jednoduše nemá konkurenci. K tomu Masters v Monte Carlu patří mezi jeho oblíbené turnaje, v minulosti tam hned jedenáctkrát triumfoval.

Jenže opak byl pravdou. Španělský velikán nebyl od začátku ve své kůži, často chyboval. A to i na servise. V prvním setu se dopustil hned pěti dvojchyb, i kvůli kterým v něm prohrál 2:6.

Cynik by mohl říct, že to mohl v tuhle chvíli Nadal zabalit. Rus totiž ještě letos neprohrál zápas, pokud urval na svou stranu první sadu. Fantastická statistika.

Úvod druhé sady vyšel taktéž lépe Rubljovovi. Hned v prvním gemu vzal soupeři servis, načež pokračoval v sebevědomém výkonu. Prezentoval se rychlými údery, často zaháněl Nadala do defenzívy. Rus zvládl několik nekonečných gemů a utvořil si náskok 4:2.

V tomto momentu se ovšem Rafael Nadal zvedl. Čtyřmi hrami v řadě otočil průběh sady a výsledkem 6:4 srovnal.

Utkání, které nabídlo pohledný tenis, avšak s množstvím chyb od obou hráčů, tedy dospělo do rozhodujícího setu. Kromě rozpačitého začátku, kdy Španěl vzal soupeřovi podání, v něm Rubljov naprosto dominoval. Za dvě hodiny a třiatřicet minut bylo hotovo, osmý tenista světového žebříčku zvítězil 6:2, 4:6 a 6:2 a postoupil do semifinále.

V něm narazí na Nora Caspera Ruuda (27.), jenž ve čtvrtfinále udolal obhájce titulu Itala Fabia Fogniniho (18.). Druhou dvojici utvoří Řek Stefanos Tsitsipas (5.) a Brit Daniel Evans (33.). Je tedy jasné, že letošní ročník turnaje kategorie Masters v Monte Carlu bude mít nového vítěze.