Šok v Monte Carlu! Evans uštědřil Djokovičovi první porážku v sezoně

- Jan Vojkůvka

Doposud neporažený Novak Djokovič našel v této sezoně svého prvního přemožitele. Překvapivě to však není ani člen elitní desítky světa. Už v osmifinále turnaje Masters v Monte Carlu jej totiž vyřadil 33. tenista žebříčku, Brit Dan Evans, který zvítězil ve dvou setech 6:4, 7:5.

Byl velkým favoritem zápasu i aspirantem na titul, o který se měl střetnout s Rafaelem Nadalem. Místo toho musí Novak Djokovič skousnout hořkou pilulku první porážky v roce 2021. Jeho přemožitelem je přitom překvapivě třicetiletý Daniel Evans z Velké Británie. Pro něj se jedná o největší výhru v kariéře.

Vítěz letošního Australian Open, který po svém triumfu v Melbourne téměř dva měsíce nehrál a vrátil se hladkou výhrou nad Jannikem Sinnerem, nevstoupil do osmifinále v Monte Carlu vůbec dobře. Prohrál dvakrát podání a čelil skóre 0:3.

Djokovičovi se sice povedlo postupně srovnat na 4:4 a získat oba ztracené servisy zpět, ale v deváté hře znovu prohrál podání a následně i celý první set.

Ve druhé sadě naopak světová jednička vybojovala vedení 3:0 s výhodou jednoho brejku, jenže z tohoto úspěchu příliš dlouho netěžila a nechala Evanse srovnat na 3:3. V desátém gemu si sice Djokovič vypracoval na returnu setbol, ale nevyužil jej a další příležitost už nedostal.

Evansovi se povedlo v jedenácté hře prorazit servis obrovského favorita zápasu a vzápětí v další hře proměnil hned první mečbol. Senzace byla na světě.

Djokovič až do dnešního osmifinále držel v této sezoně neporazitelnost a spolu s ATP Cupem si připsal 10 výher v řadě. Po střetnutí s Evansem, které bylo vůbec první v kariéře, však už stoprocentní není. Tato porážka jej bude zároveň stát 90 bodů v žebříčku, o které přijde.

Vzhledem k tomu, že před druhým Daniilem Medveděvem vede o více než 2000 bodů, ho však tato ztráta příliš mrzet nemusí.