Turnaj mistryň: Finále! Šafářová si v Singapuru zahraje o titul, raduje se i Cibulková

- Daniel Kubelka

Osmnáctou výhru v řadě zapsala Lucie Šafářová společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře, na Turnaji mistryň se tento počin zároveň rovnal postupu do finále! Česko-americký pár přehrál v sobotním semifinále francouzskou dvojici Garciaová, Mladenovičová ve dvou setech a v neděli si zahraje o titul! Stejného úspěchu jako česká tenistka dosáhla i Dominika Cibulková, která v třísetové bitvě udolala Rusku Kuzněcovovou a zahraje si ve finále dvouhry, ve kterém se střetne s Angelique Kerberovou!

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ve finále

Skvělou formu, alespoň co se týče čtyřhry, drží Lucie Šafářová v závěru tohoto roku. Společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrály již osmmnáct utkání v řadě, ovládly poslední tři turnaje včetně grandslamového US Open a v Singapuru bojují už o svůj pátý letošní titul. V Singapuru je na cestě do finále nezastavil ani pár Garciaová, Mladenovičová, který česko-americká dvojice porazila ve dvou setech 6:3 a 7:5 a letos již potřetí v řadě.

Úvod reprízy finále letošního US Open podávajícím hráčkám nevyšel. Jak Šafářová v první hře, tak hned vzápětí Garciaová na druhé straně dvorce servis neudržely. Na další brejk ale museli diváci čekat až do osmého gemu. Mladenovičová při shodě nejprve zahrála dvojchybu, následně pak chybovala z backhandu a šance pro česko-americkou dvojici byla na světě. Češka pak v závěrečném gemu při svém podání excelovala a po výsledku 6:3 se dostala se svou americkou parťačkou do vedení.

Druhá sada přinesla své rozuzlení mnohem dříve. Ve čtvrté hře si Francouzky vypracovaly při podání Mattekové-Sandsové dva brejkboly a hned ten úvodní dokázaly proměnit v důležitý brejk. Získanou výhodu pak držely Garciaová s Mladenovićovou až do stavu 5:3, kdy prvně jmenovaná šla podávat na výhru ve druhém setu. Úvodní setbol však Američanka odvrátila parádní hrou a pak už znovu excelovala česká tenistka, která dokázala získat ztracené podání své spoluhráčky zpět. Šafářová následně suverénně doservírovala a za stavu 5:5 se začínalo od začátku.

To však ještě nebylo vše. Hned v dalším gemu si totiž česko-americká dvojice postupně vybojovala dva brejkboly, načež ten druhý po chybě Garciaové proměnila a ujala se vedení v zápase. Když pak zakončila Matteková-Sandsová další hru přímým bodem ze servisu, mohla se společně s Lucií Šafářovou radovat z postupu do finále Turnaje mistryň!

V souboji o titul si to Šafářová a Matteková-Sandsová rozdají s vítězkami duelu mezi páry Makarovová, Vesninová a Hingisová, Mirzaová.

Ohlasy po zápase

Lucie Šafářová: „Je to neuvěřitelné. Dnes to byl opravdu těžký zápas, soupeřky hrály skvěle. Snažily jsme se hrát agresivně, vnutit soupeřkám naší hru a také si to na kurtu užít. Jsme skvělé kamarádky, každý zápas si neskutečně užíváme, nezaáleží na tom, jaké je skóre.“

Sestřih utkání semifinále Turnaje mistryň: Šafářová, Matteková-Sandsová - Garciaová, Mladenovičová

Cibulková udolala Kuzněcovou a slaví postup 

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prožívá bez nadsázky životní sezónu. Ještě na konci února byla sedmadvacetiletá rodačka z Bratislavy na 66. místě světového žebříčku, o osm měsíců později ale z pozice světové osmičky vybojovala postup do finále Turnaje mistryň! Slovenka přehrála v semifinále Rusku Kuzněcovovou ve třech setech, 1:6, 7:6(2) a 6:4.

Do zápasu přitom sedmadvacetiletá rodačka z Bratislavy nevstoupila vůbec dobře. Vyhrála sice hned úvodní gem, jenže poté už bodovala pouze její ruská soupeřka a první set tak dotáhla k vítězství 6:1.

Druhý set byl dlouho jako na houpačce. Ztrátu podání v pátém gemu Cibulková hned vzápětí napravila podobně si vedla i v závěru sady, kdy podobný kousek zopakovala hned dvakrát, nicméně svou soupeřku k mečbolům ani jednou nepustila. O osudu druhého dějství nakonec rozhodl tiebreak. V něm rozhodla tříbodová šňůra Slovenky hned v úvodu, získaný náskok pak dokázala aktuální světová osmička udržet až do konce a vyrovnat stav zápasu.

Úvod třetího, rozhodujícího setu, patřil nabuzené Cibulkové. Ta získala úvodní dva gemy, jenže místo potvrzení brejku podání rychle ztratila a Kuzněcovová čtyřmi gemy v řadě otočila na 4:2. Jenže Slovenka znovu prokázala, že je ryzí bojovnice a oplatila Rusce stejnou mincí, když taktéž brala čtyři hry v řadě a po poslední výměně se mohla radovat z postupu do finále!

Kerberová přejela Radwanskou a postupuje do finále

Světová jednička, Angelique Kerberová, zatím v Singapuru potvrzuje roli favoritky a nechává zapomenout na nepovedené výkony na turnajích v Asii. V sobotním semifinále doslova přejela Agnieszku Radwanskou po setech 6:2, 6:1!

Rodačka z německých Brém vstoupila do semifinálového klání velmi dobře, když hned v úvodním gemu dokázala sebrat své soupeřce podání. V následující hře měla Kerberová k dispozici čtyři gemboly, ani jeden nevyužila, kdežto Radwanská hned první brejkbol dokázala využít. Polská jednička ani na druhý pokus nedokázal udržet své podání, a tak šla do vedení znovu Kerberová, která v závěru prvního setu svůj náskok ještě navýšila a ujala se vedení v zápase. 

I na začátku druhé sady si obě hráčky nedokázaly udržet podání. Klíčovým momentem se ukázal třetí gem druhého setu, ve které aktuální světová jednička vybojovala další brejk, kterým si vybojovala rozhodující vedení. Radwanská závěr zápasu nezvládla a po výsledku 2:6, 1:6 se s Turnajem mistryň loučí. Kerberová navíc dokázala vyrovnat vzájemnou bilanci obou tenistek na 6:6!

 

Vesninová s Makarovou postupují do finále čtyřhry

Ve druhém deblovém semifinále se utkaly olympijské vítězky Jelene Vesninová a Jekatěrina Makarovová z Ruska se švýcarsko-indickým párem, Martina Hingisová a Sania Mirzaová. Posledně jmenované tenistky se letos po letech úspěšné spolupráce rozešly, nicméně pro závěrečný Turnaj mistryň znovu stály na stejné straně kurtu. Pro Mirzaovou s Hingisovou byl semifinálový duel také patrně posledním společným zápasem, neboť švýcarsko-indický pár nezvládl závěrečný supertiebreak a po setech 3:6, 6:3 a 10:6 postupují do finále čtyhry Vesninová s Makarovovou, které čeká souboj o turnajový triumf proti páru Šafářová, Matteková-Sandsová. 

TURNAJ MISTRYŇ, SINGAPUR (ženy, tvrdý povrch - hala, 7 000 000 USD)

Semifinále dvouhry

Světlana Kuzněcovová (RUS) - Dominika Cibulková   6:1, 6:7(2), 4:6
Angelique Kerberová - Agnieszka Radwańská (POL) 6:2, 6:1

Semifinále čtyřhry

Garciaová, Mladenovicová (FRA) - Matteková-Sandsová, ŠAFÁŘOVÁ   3:6, 5:7
Makarovová, Vesninová (RUS) - Hingisová, Mirzaová (SUI/IND) 3:6, 6:2, 10:6