Pořád tomu nemohu uvěřit, byla Badosaová šokována po skalpu světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Na antuce v Charlestonu nebylo větší favoritky. Světová jednička Ashleigh Bartyová patřila ke žhavým aspirantkám na titul. Avšak místo toho nečekaně končí už ve čtvrtfinále. Porážku jí totiž uštědřila Španělka Paula Badosaová, až 71. tenistka světa.

„Nemohu tomu uvěřit, pořád tomu nemohu uvěřit, právě teď jsem porazila světovou jedničku,“ hovořila po čtvrtfinále nesmírně šťastná Badosaová. Bartyovou přehrála ve dvou setech 6:4, 6:3. Čelila přitom 14 brejkbolům, ale ve dvanácti případech se jí povedlo opřít se o podání a hrozby odvrátit. Naopak favorizované Australance sebrala servis hned pětkrát.

„Byla jsem nervózní, ale myslím, že jsem zápas dobře odpodávala. Myslím, že podání bylo klíčové v tak těžkém utkání,“ podotkla.

Badosaová si už v prvním setu ukázala, že může mířit za vítězstvím. Ve druhé hře odvrátila dva brejkboly a následně si vypracovala vedení 5:2. Ve druhé sadě začala Španělka brejkem, na což Bartyová sice odpověděla rebrejkem, ale v dost možná klíčovém šestém gemu nevyužila dva brejkboly, kterými se mohla poprvé v utkání utrhnout do vedení.

Naopak Badosaová na returnu uspěla, zápas navíc zakončila šňůrou čtyř her v řadě.

„S trenérem jsme ráno o utkání dost mluvili a věděla jsem, že se musím soustředit sama na sebe,“ vyprávěla Badosaová. „Věděla jsem, že hraji se světovou jedničkou, že je to úžasná hráčka, ale také jsem věděla, že budu hrát na antukovém kurtu. Vím, jak hrát na antuce, zápasy na tomto povrchu mám ráda.“

„Musela jsem se soustředit na sebe a samozřejmě, že pokud by byla lepší než já, musela bych to přijmout. Snažila jsem se ale hrát svou hru, dobře servírovat, trefovat forhendy a bekhendy a soustředit se na sebe. To bylo přesně to, co jsem celý zápas dělala. Jsem šťastná,“ dodala po největším vítězství své kariéry.

Postupem do semifinále na Volvo Car Open si navíc třiadvacetiletá Španělka zajistila posun na nové osobní žebříčkové maximum, kterým bude 62. místo světa. A může být ještě lépe, pokud v sobotu uspěje v souboji s Ruskou Veronikou Kudermětovovou.