Životní úspěch! Kolář vybojoval premiérový titul z challengeru, porazil bývalého 57. hráče světa

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář slaví na challengeru v portugalském Oeiras životní úspěch! Ve svém druhém finále na okruhu ATP Challenger Tour se dočkal zisku svého premiérového titulu. V nedělním klání dokázal český tenista porazit bývalého 57. hráče světa Gastaa Eliase po setech 6:4, 7:5.

Čtyřiadvacetiletý Kolář v portugalském Oeiras dosáhl prozatím na největší úspěch kariéry. Nejen, že se mu na místních antukových dvorcích povedlo projít po pěti letech do finále, ale navíc dokázal duel o turnajovou trofej dotáhnout až do vítězného konce.

Do zápasu s domácím Eliasem vstoupil osmý nasazený výtečně, když se rychle ujal vedení 3:0 a potvrzoval, že se na portugalském turnaji nachází ve skvělé formě. Po výborném začátku Koláře se sice Elias dokázal herně zvednout a dokonce srovnal na 3:3, ale klíčové chvíle nastaly až v desáté hře.

Kolář se na returnu probojoval k setbolu, při němž si výborným forhendem k boční lajně vypracoval pozici pro závěrečnou smeč, kterou setbol proměnil a ujal se vedení 1:0 na sety.

Ve druhé sadě to byl naopak Elias, kdo se ujal vedení 3:1, na což ovšem rozjetý český tenista dokázal odpovědět svými třemi hrami v řadě. Portugalec se přesto v danou chvíli ještě nenechal zlomit a dokonce se dostal do vedení 5:4 s výhodou brejku.

Doservírovat druhé dějství ovšem nezvládl. Kolářovi se povedlo okamžitým rebrejkem srovnat, získal i následující dva gemy a strhnul koncovku druhé sady na svou stranu. Mečbol využil po nevynucené chybě soupeře.

Kolář v nedělním finále potvrdil, že na turnaj v Oeiras přijel ve skvělé formě. Po dramatickém prvním kole s Borgesem zvládl následující čtyři duely včetně finále bez ztráty setu. Díky premiérovému titulu z challengeru se navíc ve světovém žebříčku posune o 23 příček na 223. místo.