Svrčina v Indii válel, pak ho ale zastavil covid. Už se cítím dobře, ujišťuje

- David Schlegel, Marek Bartošík

Dalibor Svrčina (863.) měl dnes na turnaji ITF v indickém Novém Dillí zabojovat v semifinále dvouhry a finále čtyřhry, ani do jednoho utkání ale kvůli pozitivnímu testu na covid nenastoupil. „Před pár dny mi bylo špatně, bolelo mě celé tělo a možná jsem měl teplotu. Až včera mi vyšel pozitivní test. Teď už se cítím dobře,“ sdělil v rozhovoru pro Tenisový svět osmnáctiletý Svrčina.

Hned šest vítězství nasbíral Dalibor Svrčina na akci ITF s dotací 15 tisíc dolarů v Novém Dillí, další však nepřidá. Talentovaný Čech totiž musel vzdát semifinále dvouhry i finále čtyřhry kvůli pozitivnímu testu na covid. Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Tenisový svět.

Dalibore, kdy jste se dozvěděl, že jste pozitivní na covid?
Dozvěděl jsem se to po semifinále čtyřhry (hrálo se v pátek, pozn. red.). Momentálně řeším s českým velvyslanectvím v Indii, co bude dál. Nejspíš mě zítra převezou do hotelu, kde jsou pozitivně testovaní. Mají tam zařízeno jídlo a vše ostatní. Snad budu moct odletět, až budu mít negativní test.

Jak často vás v Indii testují?
Jednou za čtyři dny.

Nakolik jsou na indických turnajích přísná omezení kvůli covidu?
V Puné na prvním turnaji to bylo horší, jelikož ve státě Maháráštra je nejhorší situace z celé Indie. Nicméně lidi na omezení docela kašlali. A v Dillí jsou omezení podobná. Zároveň bych řekl, že jsou pravidla mnohem volnější než v České republice. Obchody a restaurace jsou tady otevřené.

Můžete popsat, jak se u vás covid projevil?
V den, kdy jsem měl hrát první kolo, jsem se necítil dobře, možná jsem měl teplotu a bolely mě klouby. Myslel jsem ale, že je to normální viróza. Díky příznivějšímu losu jsem první kolo odehrál a vyhrál (Svrčina porazil domácího Rohana Mehru 6:3 a 6:2, pozn. red.). Další den mi vyšlo i osmifinále (Čech v něm přehrál Jonathana Mridhu taktéž 6:3 a 6:2, pozn. red.). Ve čtvrtfinále s Aidanem McHughem už jsem se cítil líp (Svrčina zvítězil 4:6, 6:0 a 6:2, pozn. red.).

Turnaje v Indii po vás byly prvními v letošní sezóně. Proč jste vlastně od listopadu nehrál?
Od října mám nového trenéra a po turnajích v Egyptě a extralize jsme usoudili, že bude nejlepší, když zapracujeme na mojí hře, abych udělal co největší herní pokrok.

A kdo nahradil Michala Navrátila na pozici vašeho trenéra?
Aktuálně spolupracuji s Janem Mašíkem (někdejší 269. tenista žebříčku ATP, pozn. red.).

Na čem jste s trenérem nejvíc pracovali?
Nejvíc asi na tom, abych hrál aktivněji a aby hra byla víc o mně než o soupeři. V tréninku jsme udělali velký pokrok.

A proč jste pro návrat na okruh zvolil poněkud netradiční destinaci – Indii?
Po dlouhé pauze jsme chtěli s trenérem pro první výjezd nějakou změnu, novou zkušenost. Myslím, že mě pobyt v Indii rozvíjí tenisově i lidsky.

Ještě odbočka ke covidu. Váš trenér je negativní?
Ano, nemoc už prodělal v říjnu. Cítí se dobře a nemá žádné příznaky. Dnes poletí domů.

V Indii máte za sebou dva turnaje. Na prvním v Puné jste si připsal druhé kolo singlu a semifinále deblu, teď v Novém Dillí semifinále singlu a finále deblu. Jak jste spokojen s vašimi výkony z tohoto a minulého týdne?
Na prvním turnaji jsem moc spokojený nebyl, jelikož jsem nehrál úplně tu hru, kterou jsme trénovali. Navíc to byl první turnaj po čtyřech měsících. V Dillí už jsem hrál mnohem lépe, v posledních dvou zápasech jsem předvedl slušné výkony.

O to víc je škoda pozitivního testu. Jak vám zkřížil plány?
Příští týden jsem měl trénovat doma na antuce a pak nejspíš jet na dva turnaje do Antalye (první z nich začíná 12. dubna, pozn. red.). Tam ale nebudu moct tak na devadesát procent hrát.

ITF Men (15k) New Delhi (muži, IND, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Niki Kalijanda Poonača (IND, 861.) – DALIBOR SVRČINA (863.) bez boje

Finále čtyřhry
Kadhe, Myneni (oba IND) [1] – SVRČINA, Velcz (HUN) bez boje