Měla jsem jasně vyhrát, ulevila si Sisková po odvráceném mečbolu

- David Schlegel

Už potřetí letos vyrazila do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch za tenisem Anna Sisková. Po více než tříhodinové bitvě udolala ruskou bojovnici Anastasii Zolotarevovou, která v Egyptě letos startuje již na svém devátém turnaji. „Upřímně, dneska to mělo být 6:1, 6:1, kdybych pokračovala, jak jsem hrála do stavu 4:1. Nakonec jsem spokojená aspoň s tím, že jsem vyhrála a s tím, jak jsem hrála ve druhém setu,“ uvedla Sisková po zápase.

Zolotarevová není žádná střelkyně, ale vrátí hodně míčků a nehraje se s ní úplně snadno. „Od stavu 4:1 v prvním setu jsem měla třikrát šanci na zisk gemu, ale nikdy jsem to nedotáhla a všechno jsem prohrála. Zolotarevová vycítila šanci a vyhrála první set,“ popsala Sisková.

Ve druhém setu ale Sisková na kurtu kralovala. „Nerozhodila mě ani lékařská přestávka, kterou si soupeřka za stavu 0:3 v druhém setu vzala.“ Zdálo se, že vše jde správným směrem, Sisková i ve třetím setu rychle vedla 3:1. Pak ale ztratila tři gemy v řadě a Zolotarevová za stavu 4:3 podávala. „Bohužel, podobné ztráty se mi stávají často. Nebyla jsem schopná si vyhrát svůj servis. Soupeřka dobře returnovala a možná jsem se nedokázala dost soustředit,“ přemítala.

Sisková si vyhrála v celém rozhodujícím setu servis jednou jedinkrát, Zolotarevová za stavu 5:4 a 6:5 dvakrát podávala do zápasu, za stavu 6:5 vybojovala výhodu a tedy mečbol, ale nedokázala ho proměnit. „Za tohoto stavu jsem jí zabila return,“ dodala devatenáctiletá Češka.

V tiebreaku třikrát prohrávala, ale od stavu 2:3 dokázala uhrát čtyři míčky v řadě a druhý mečbol pak proměnila. Zolotarevovou tak dokázala porazit ve všech čtyřech vzájemných soubojích, ale poslední dva byly hodně dramatické. Nyní ji čeká Izraelka Lina Glušková. „Já se na pavouka nedívám. Myslela jsem, že hraju s přemožitelkou Báry Palicové Novozélanďankou Houriganovou, až teď od vás slyším, že ne. Glušková je vysoká, dobře servíruje a musím se dobře hýbat, returnovat a snažit se ji rozběhat.“

Sisková tu vyhrála už tři zápasy v řadě, před Zolotarevovou si poradila s Holanďankou Liauw A Fong a Francouzkou Bornayovou. „Obě do toho hodně chodily, takže výměny moc nebyly. Ten druhý zápas byl ode mne asi lepší,“ hodnotila.

Sisková se v sobotu chystá i na finále debla, kde hraje v páru s vysokou Kanaďankou Raphaelle Lacasseovou. „Měla jsem původně hrát s Emmou Davisovou, která je ale pořád pozitivní na covid-19, takže nemůže hrát. Napsala jsem tedy Raphaelle, která je tu už řadu týdnů. Zatím spolu hrajeme dobře, dneska to byl náš nejlepší výkon,“ dodala po výhře nad druhou nasazenou dvojicí Ferrandová, Spiteriová z Itálie 6:4, 6:1.

Po očku Sisková sledovala také tažení další Češky Barbory Palicové, která ve finále kvalifikace po skvělém výkonu udolala Sabine Rutlaukaovou z Lotyšska, jež nedávno turnaj v Šarm aš-Šajchu dokonce vyhrála. Palicová pak po dvou dalších výhrách dokráčela až do čtvrtfinále, kde po velké bitvě podlehla Paige Houriganové z Nového Zélandu 2:6, 6:3, 4:6.

„Viděla jsem včerejší zápas Báry, když porazila první nasazenou hráčku Ja-suan Lee z Tchajwanu. V něm byla určitě lepší. Dneska jsme vedle ní hrály debla a musím říci, že při mečbolu soupeřky měla docela smůlu. To jsem asi nikdy neviděla, co se stalo. Stav byl 30:40 a Novozélanďanka zahrála úder, který vypadal, že letí do autu, a Bára si křikla nahlas ‚Pojď!‘. Míč ale dopadl na lajnu, takže i když míček Bára mohla odehrát, rozhodčí ukončil zápas. Hráčka totiž nesmí říct nahlas aut a ani se povzbudit, když rozhodčí nezahlásil aut,“ dodala Anna Sisková na závěr.

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
ANNA SISKOVÁ (518.) [6] – Anastasia Zolotarevová (RUS, 691.) 4:6, 6:2, 7:6(4)

Semifinále čtyřhry
Lacasseová (CAN), SISKOVÁ [4] – Ferrandová, Spiteriová (obě ITA) [2] 6:4, 6:1