Kolář v Oeiras potvrdil roli favorita, po 17 měsících postoupil do semifinále

- Marek Bartošík

Zdeněk Kolář (246.) si ve čtvrtfinále antukového challengeru v Oeiras poradil s domácí divokou kartou Tiagem Cacaem (558.) za rovných 90 minut hry po setech 6:3 a 6:2. Čtyřiadvacetiletý český tenista postoupil do semifinále na okruhu ATP Challenger Tour poprvé od listopadu 2019, kdy zapsal stejný výsledek v Bratislavě. Jeho dalším soupeřem bude Argentinec Marco Trungelliti (247.).

Antukový turnaj kategorie ATP Challenger 50 v Oeiras je pro Zdeňka Koláře nejvydařenějším v aktuální sezóně. Tenista z Bystřice nad Pernštejnem se do tohoto týdne představil na devíti akcích, přičemž nastřádal pouze čtyři vítězství.

V Portugalsku ale píše český reprezentant zcela jiný příběh. Na tamním challengeru dnes navázal na triumfy nad Nunem Borgesem (375.) a Lucasem Miedlerem (290.), když ve dvou poměrně hladkých setech vyřídil Portugalce Tiaga Cacaa.

Kolář vstoupil do utkání ziskem čtyř gemů v řadě. Za stavu 5:1 měl při vlastním podání hned sedm setbolů, ani jeden ale nevyužil. V deváté hře už český favorit na servisu dominoval a sadu uzavřel čistou hrou.

Také do druhého dějství vstoupil lépe Kolář, jenž si vypracoval vedení 4:1 se dvěma brejky v zádech. Ačkoliv poté jedno podání sám ztratil, dvojnásobnou výhodu získal rychle zpět. Duel posléze zakončil na podání čistou hrou.

Čtyřiadvacetiletý Čech zabojuje v sobotu o postup do svého druhého challengerového finále proti Marcovi Trungellitimu (247.), s nímž jediné dosavadní střetnutí vyhrál 7:6(7), 3:6 a 6:3 (Stockholm 2017, hala). Zatím jediné singlové finále na challengeru si Kolář zahrál před pěti lety v Ostravě, titul mu tehdy těsně unikl.

Oeiras 1 (muži, POR, 31 440 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Tiago Cacao (POR, 558.) [WC] – ZDENĚK KOLÁŘ (246.) [8] 3:6, 2:6