Posun na žebříčku? V této době jsou důležité hlavně zápasy, ví dvojnásobná šampionka Nosková

- David Schlegel, Filip Lefenda

Šestnáctiletá Linda Nosková nenašla během dvoutýdenního působení v Národním tenisovém centru v Bratislavě jedinou přemožitelku a došla si ve slovenské metropoli hned pro dva tituly. Poté, co před týdnem vyhrála první ženský turnaj ITF v kariéře, ztratila na druhé akci jediný set a připsala si mimo jiné i cenný skalp nejvýše nasazené Slovenky Šramkové, tenistky druhé světové stovky. „V téhle době jsou pro mě důležité hlavně zápasy. To, že se někam posunu na žebříčku, je především odměna,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět talentovaná svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy.

V Bratislavě jste získala během dvou týdnů už druhý titul. Který z turnajů byl složitější?
První turnaj byl pro mě určitě těžší. Na tom druhém jsem hrála s první nasazenou, ale už jsem věděla, jak zde hráčky hrají. Zvykla jsem si tady. Necítila jsem téměř únavu, i když jsem měla stejné rehabilitace jako během prvního turnaje. Na prvním turnaji byl těžký zápas i s Jesikou Malečkovou. Sice jsem vyhrála 6:2, 6:2, ale byl to dobrý duel a hodně jsem se při něm unavila.

Onou nejvýše nasazenou byla ve čtvrtfinále Slovenka Rebecca Šramková. Šlo o jedinou protivnici, s níž jste na turnaji ztratila sadu. Šlo o nejtěžší utkání?
Určitě. Rebecca je okolo 180. místa na světě a je jednou z nejlepších Slovenek. Před prvním turnajem jsme spolu hrály tréninkový set a Rebecca ho vyhrála těsně v tiebreaku. Tréninkové kurty jsou ovšem pomalejší, zatímco mně vyhovuje víc rychlejší povrch, na kterém se hraje turnaj. Trochu jsem věděla, jak na ni, ale v zápase mně malinko pomohlo i štěstí. Za stavu 1:1 v rozhodujícím setu vedla Rebecca na servisu 40:0, když dala dvě esa a winner. Pak jí zahlásili aut na servisu, i když to byl nejspíš dobrý míček, a to ji rozhodilo. Udělala několik chyb za sebou a já ji brejkla. Pak už to bylo jen o udržení servisu.

Do turnaje jste vstoupila výhrou 6:3 a 6:4 nad Norkou Helgovou. Následně jste povolila jediný gem Italce Melissové. Jak jste zápasy viděla?
S Melissovou to byl ve druhém kole snadný zápas. V prvním kole s Helgovou to bylo trochu ve vlnách. Byly chvíle, kdy hrála dobře, ale celkově jsem měla utkání pod kontrolou.

V semifinále jste porazila dvakrát 6:2 finalistku loňské juniorky Roland Garros Rusku Čarajevovou. Měla jste soupeřku načtenou?
Věděla jsem, že je to dobrá hráčka. Viděla jsem ji právě na juniorském grandslamu v Paříži. Je to taková ruská mlátička, moc toho nenaběhá. Věděla jsem, že ve výměnách od základní čáry získává převahu, ale ten zápas proti mně jí nevyšel. Nehrála v něm dobře.

Vaší finálovou soupeřkou byla Chorvatka Primoracová, které bude za pár dnů už 25 let...
Tereza Smitková byla v semifinále už trochu unavená a měla zraněnou nohu, takže jsem hrála s Primoracovou. Měla jsem k ní respekt. Věděla jsem, že patří i díky své výšce k nejlepším servismankám na turnaji.

Zápas o titul jste vyhrála 6:3 a 7:6(4). Co jej rozhodlo?
Nezačala jsem úplně šťastně, asi za 15 vteřin jsem kvůli svým chybám prohrávala 0:40. Moje začátky bohužel nebývají často nejlepší a bylo důležité, že jsem ten gem dokázala obrátit. Musela jsem si proti ní pomáhat servisem. Měla trochu slabší pohyb, ale když jsem jí jakkoliv nahrála, hned toho dokázala využít.
Za stavu 3:4 ve druhém setu jsem dala čtyři první podání, ale když jsem pak podávala na vítězství, tak jsem od stavu 5:4 a 15:0 nedala ani jeden první servis. Ona ale v tu chvíli zahrála velmi dobře.

V tiebreaku soupeřka dokázala odvrátit tři mečboly. Neznervóznilo vás to trochu?
V tiebreaku jsem vedla 6:1 a ona to párkrát docela bezhlavě napálila. Při čtvrtém mečbolu jsem si říkala, že většinou jsem do té chvíle servírovala ven z kurtu točku, a že když teď dám ven z kurtu rychlý servis, nemusí na něj být připravená. Tak se i stalo.

Předtím, než se stal Tomáš Krupa vaším trenérem, působil právě v Národním tenisovém centru v Bratislavě. Byl na vás hodně pyšný?
Oba nás potěšilo, že jsem vyhrála. Odjížděli jsme šťastní. Nicméně ani trenér, ani já výhry moc neoslavujeme. Jsme si v tomhle podobní. Doma mě taky pochválili. V pondělí jsem si dala od tenisu pauzu, byla jsem jen na masáži.

Na světovém žebříčku byste se měla přiblížit hranici Top 700. To vás ještě nemusí vždy katapultovat do hlavních soutěží turnajů dotovaných 15 tisíci dolary…
V téhle době jsou pro mě důležité hlavně zápasy. To, že se někam posunu na žebříčku, je pro mě především odměna. Ještě musím vyhrát spoustu zápasů, abych se nemusela spoléhat na to, zda se na nějaký turnaj dostanu díky juniorskému žebříčku.

Jaký je váš další program? Zůstanete ještě na tvrdém povrchu, nebo se již přesunete na antuku?
Ještě chvíli zůstanu na tvrdém povrchu. V týdnu od 12. dubna budu hrát patnáctitisícový turnaj v tuniském Monastiru, kam jsem se dostala díky juniorskému žebříčku. 

Cesta Lindy Noskové za druhým titulem z Bratislavy:

1. kolo: LINDA NOSKOVÁ – Malene Helgová (NOR, 557.) 6:3, 6:4
Osmifinále: LINDA NOSKOVÁ – Verena Melissová (ITA, 511.) 6:1, 6:0
Čtvrtfinále: LINDA NOSKOVÁ – Rebecca Šramková (SVK, 199.) 7:6(2), 3:6, 6:4
Semifinále: LINDA NOSKOVÁ – Alina Čarajevová (RUS, 466.) 6:2, 6:2
Finále: LINDA NOSKOVÁ – Iva Primoracová (CRO, 649.) 6:3, 7:6(4)


Galerie