Do vakcinace se neženou. Jak se staví tenisové hvězdy k očkování?

- Jan Vojkůvka

Kdyby si v tuto chvíli mohli vybrat, zda se nechají očkovat proti covidu, většina tenistů by řekla ne. Alespoň to vyplývá z několika vyjádření, která byla sesbírána na turnaji v Miami, kde se zejména hráči z východu Evropy staví k vakcinaci spíše negativně.

Zatímco ve světě probíhá očkovací kampaň, která má prozatím za cíl ochránit nejrizikovější skupiny obyvatel, tenisté na okruzích ATP a WTA nutnosti vakcinace nečelí. Tedy zatím. Kdyby si však mohli vybrat, mnozí by raději očkovaní nebyli.

„V tuto chvíli by mi to nepřineslo žádné privilegium. Stejně bych musel být uzavřen v bublině,“ podotkl ruský tenista Andrej Rubljov. „Pokud byste se mě zeptali, kdybych měl možnost volby a nemusel si očkováním projít, tak bych se očkovat nenechal,“ dodal s tím, že od dětství nebyl na nic očkován.

Podobný názor má i Ukrajinka Elina Svitolinová, která v Miami po velkém boji vyřadila Petru Kvitovou. Ani ona nevidí v očkování v tuto chvíli nějaký větší smysl.

„Moc by to nepomohlo, stejně bych musela podstupovat karantény na turnajích,“ řekla s tím, že i po vakcinaci se člověk může covidem nakazit, a aby se zamezilo roznášení viru, musí hráč do izolace. „Jasně, zabrání to symptomům, když se nakazíte, ale pořád je tu šance, že to chytíte. V současné chvíli nedává očkování smysl, pokud jste v krátkých úsecích pravidelně testováni. Osobně bych pravděpodobně čekala.“

Trochu otevřenější vakcinaci je Aryna Sabalenková, přemožitelka Markéta Vondroušové. Ta sice přiznává, že vakcíně nevěří, ale kdyby musela projít očkováním, podstoupila by jej.

„Moc tomu nevěřím. Je těžké se k tomu vyjádřit, ale v tuto chvíli bych očkována být nechtěla a nechci ani, aby byla očkována moje rodina,“ uvedla. „Ale budu nad tím muset přemýšlet. Chci tím říct, že kdybych musela, tak bych se očkovat nechala, protože náš život je o cestování a myslím, že patříme mezi ty, kdo by to vlastně měl podstoupit. Ale uvidíme.“

Mezi tenisty ale jsou i hráči, kteří by očkování uvítali a připojili se k Simoně Halepové, jež už vakcinaci v Rumunsku podstoupila.

„Plánuji se nechat očkovat,“ řekla stručně Naomi Ósakaová. A stejně hovoří i Argentinec Diego Schwartzman, který ale upozornil, že první musí být proočkována riziková populace.

„Jakmile přijde můj čas, tak se nechám očkovat. Ale znamená to, že se nenechám očkovat dříve než si vakcinací projde má rodina, a než vakcínu dostanou lidé, co ji skutečně potřebují,“ řekl argentinský tenista.