Odměny nejsou motivující. Už se nesnažím jako dříve, tvrdí jedenáctý hráč světa

- Filip Lefenda

Jedno z hlavních témat posledních dnů? Výrazně snížené odměny na podnicích ATP a WTA. Hlasitě byli v posledních dnech a týdnech slyšet třeba Američan Isner, Kanaďan Pospisil či Francouz Paire. Nyní se k nim přidal také Denis Shapovalov. „Myslím si, že se bude čím dál více hráčů z turnajů odhlašovat. Snížené odměny pro nás nejsou dostatečně motivující,“ varuje jedenáctý tenista mužského žebříčku.

„Odměny nejsou takové, na jaké jsme byli zvyklí,“ posteskl si opět během turnaje v Miami Američan John Isner, jenž už dříve představitele mužské asociace ostře zkritizoval. „Hráčům se sníží příjmy o 60 procent, šampionům dokonce o 80 procent, ale manažerům ATP zůstanou plné platy a výhody. To je trochu pokrytecké, nemyslíte?“ tázal se.

Nervozitou překypoval minulý týden rovněž Vasek Pospisil. Třicetiletý Kanaďan během utkání úvodního kola v Miami demoloval rakety a nakonec dal emocím plný průchod. „Hodinu a půl po mně včera předseda ATP řval za to, že se snažím sjednotit hráče. Hodinu a půl! Zas**ný kr**én,“ nebral si před televizními kamerami servítky na adresu Andrey Gaudenziho. „S radostí celou tuhle organizaci zažaluji,“ vyhrožoval poté muž, jenž v minulém roce založil spolu se Srbem Djokovičem novou hráčskou asociaci.

Na zhoršené podmínky, které s sebou přinesla koronavirová pandemie, si dlouhodobě stěžuje i Benoit Paire. „Proč se dřít jako blázen? Kvůli pár dolarům navíc? Dělám svou práci. Přijedu, vyinkasuji nějaké peníze a jedu na další turnaj. Je pro mě lepší vypadnout hned v prvním kole,“ šokoval nedávno muž, jenž v letošním roce vyhrál jediný zápas z devíti.

Tenisty netrápí pouze klesající odměny, ale i přísná hygienická opatření, která všechny turnaje doprovází. Účastníci akcí se musejí pohybovat v rámci uzavřených bublin. Čas tak tráví zejména na kurtech a hotelových pokojích.

K sílícím hlasům se nyní přidal i Denis Shapovalov. „Už se nesnažím hrát tolik jako dříve. Pokouším se držet co nejvíce mimo bubliny. Jsou mentálně vysilující a depresivní. Má to tak mnoho hráčů,“ prohlásil jedenáctý hráč planety.

„Myslím si, že se bude čím dál více hráčů z turnajů odhlašovat. Tenisté nebudou chtít hrát ani kvůli nižším odměnám. Nejsou pro nás dostatečně motivující,“ posteskl si jednadvacetiletý Kanaďan, který si během relativně krátké kariéry dosud vydělal téměř 6 a čtvrt milionu dolarů (přes 138 milionů korun).

Celková dotace probíhající tisícovky v Miami letos činí 6,7 milionu dolarů. Ještě předloni tomu přitom bylo o celých 10 milionů více. Šampioni si pak přijdou „jen“ na 300 tisíc oproti tehdejšímu 1,35 milionu dolarů.

„Snad ATP udělá všechno pro to, aby se odměny zase zvýšily. Mnoho z nás pokračuje pouze kvůli sponzorským smlouvám, jinak mám ale pocit, že hodně tenistů vůbec hrát nechce. Je to složité,“ dodal Shapovalov, který v Miami vypadl ve 3. kole na raketě Poláka Hurkacze.