Těžká doba covidová. Bartyová se do konce sezony nejspíš nedostane domů

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 13 měsíců byla doma v Austrálii a až do domácích únorových turnajů kvůli pandemii vůbec nehrála. Tento týden se konečně vydala na cesty za turnaji po celém světě, avšak s vědomím jiného extrému. Kvůli pandemii se totiž až do konce sezony domů nejspíš nepodívá.

Když opouštěla Austrálii, tak to Bartyová oplakala. Se svými blízkými byla dlouho, takřka třináct měsíců. Kvůli svému a jejich bezpečí se odmítla minulý rok vrátit na okruh a obětovala podstatnou část sezony.

Jenže vynechávat turnaje na okruhu WTA nemohla donekonečna, a tak ve druhé polovině března přišla chvíle, kdy musela odjet. Probíhající pandemie covidu-19 a s ní platná nařízení v Austrálii však pro ni znamenají, že se nebude moci až do konce sezony vrátit, pokud nebude chtít výrazně narušit svůj tenisový kalendář. A pokud se nic v Austrálii nezmění.

„Vzhledem ke karanténním nařízením v Austrálii a nutnosti být po návratu do země dva týdny v izolaci, není příliš prostoru, jak se v průběhu této sezony vrátit domů,“ uvedla během tiskové konference v Miami. „Takže v tuto chvíli plánujeme, že budeme na cestách přinejmenším do konce US Open v září, nebo až do konce sezony.“

Byť Bartyové není cizí, když musí být mimo domov a bez svých blízkých po dlouhé úseky během roku, možnost nutnosti být na cestách až do listopadu je i pro ni něco nezvyklého.

„Bez debat je to pro mě něco nového, co si musím srovnat v hlavě. Pochopitelně, že když blížil den odjezdu, tak jsem plakala a oplakala jsem to i ve chvíli, kdy jsme už konečně odjížděli,“ přiznala Bartyová, jejíž cesta do Ameriky se nakonec protáhla na dlouhých 50 hodin.

Na turnaji v Miami se prozatím se svým návratem na okruh vypořádala slušně. Zvládla souboje se Slovenkou Kučovou i Lotyškou Ostapenkovou a snaží se hájit svůj post světové jedničky.

Je to však teprve první týden z náročné cesty, která bude trvat přinejmenším půl roku. Půl roku, kdy se nebude moci kvůli pandemii covidu vrátit domů.