Úspěšná konkurence pro Barcelonu. Djokovič přilákal hvězdy na turnaj do Bělehradu

- Marek Bartošík

Pevnou součástí mužské antukové sezóny je už od roku 1953 turnaj ve španělské Barceloně, který se tradičně pyšní silným obsazením. Řediteli podniku Davidu Ferrerovi přislíbilo účast celkem jedenáct členů Top 20, mezi nimi i antukový král Rafael Nadal. Jiní hvězdní tenisté, především Novak Djokovič a Dominic Thiem, ale zvolili v témže týdnu (od 19. dubna) start na menší akci v Bělehradě.

Turnaj kategorie ATP 500 v Barceloně drží dlouhá léta hegemonii v termínu nadcházejícím po Masters v Monte Carlu. Ostatně i letos se španělským pořadatelům nahlásilo jedenáct hráčů z elitní dvacítky žebříčku, a to včetně Rafaela Nadala (3.), Stefanose Tsitsipase (5.), Diega Schwartzmana (9.) či Denise Shapovalova (11.).

Taktéž trio tenistů z Top 10 však plánuje ve stejném termínu (19.–25. dubna) zavítat do Bělehradu na tamní podnik základní kategorie ATP 250. Na znovuobnoveném turnaji ve svém rodném městě se představí světová jednička Novak Djokovič, kterého by měli v parádní sestavě doplnit mimo jiné Dominic Thiem (4.), Matteo Berrettini (10.), Gaël Monfils (12.) a Aslan Karacev (27.).

Poněkud nečekaná je účast Thiema, jenž měl obhajovat trofej v Barceloně. Do srbské metropole se chtěl vydat i Stan Wawrinka (21.), který se ale kvůli prodělané operaci levého chodidla omluvil.

Ředitelem Serbia Open je Djordje Djokovič, pětadvacetiletý bratr Novaka Djokoviče. Turnaj naváže na roky 2009–2012, kdy se v Bělehradě konala akce stejného jména. Novak Djokovič se tehdy dvakrát radoval z trofeje (2009, 2011).

Tentokrát však bude mít nejlepší tenista světa o poznání větší konkurenci. Zatímco ani v jednom ze čtyř dosavadních ročníků se mezi účastníky s výjimkou Srbů neobjevil nikdo z Top 20, letos mají tamní pořadatelé a také fanoušci výrazně lepší vyhlídky.

Kompletní startovní listiny pro turnaje ATP v Barceloně a Bělehradě naleznete zde.