WTA Elite Trophy: Trůn je volný, favoritkami budou Kontaová s Kvitovou

- Jan Vojkůvka

Derniéra za uplynulou sezonou patří od minulého roku podniku WTA Elite Trophy hrané v čínské Ču-chaji, který plynule naváže na probíhající Turnaj mistryň v Singapuru i za účasti dvou českých tenistek.

Listina účastnic, které se představí v Ču-chaji, je oficiálně potvrzena. Mezi hráčkami, které si zahrají o další body do žebříčku a podíl z celkové dotace dvou a čtvrt milionu dolarů, neschází ani česká dvojice Petra Kvitová a Barbora Strýcová, které se pokusí navázat na loňský úspěch Karolíny Plíškové, jež se probojovala až do finále.

Ač se jedná o finále sezony pro hráčky z 9.-20. místa žebříčku, organizátoři se nevyhnuli absencím. Kromě těhotné Victorie Azarenkové se na turnaji nepředstaví ani obhájkyně titulu Venus Williamsová, která se omluvila z důvodu únavy. Mimo hru je také Dánka Caroline Wozniacká, která skončila opět na marodce vinou zranění pravé nohy.

Na turnaji, který se hraje formátem čtyř tříčlenných skupin, z nichž vítězky jednotlivých skupin postoupí do semifinále, se kromě Kvitové a Strýcové představí následující hráčky: Johanna Kontaová z Velké Británie, Španělka Carla Suarezová Navarrová, Ukrajinka Elina Svitolinová, Italka Roberta Vinciová, Timea Bacsinszká ze Švýcarska, Jelena Vesninová z Ruska, Australanka Samantha Stosurová, Nizozemka Kiki Bertensová, Francouzka Caroline Garciaová a na divokou kartu startující Čang Šuaj. Jako náhradnice bude připravená Maďarka Timea Babosová.

Největšími favoritkami jsou, dle papírových předpokladů, Johanna Kontaová a Petra Kvitová, těsně následované Carlou Suarezovou Navarrovou a Elinou Svitolinovou. Tyto hráčky se zároveň nemohou střetnout již v základních skupinách, jelikož jsou přímo nasazené a čekají na to, které soupeřky jim budou dolosovány. Kvitová je nasazená jako číslo 3 do skupiny C.

Největší sledovanost se samozřejmě bude upínat na obě české zástupkyně na čínském turnaji. „Opravdu se hrozně těším na svůj debut v Ču-chaji,“ řekla Kvitová v rozhovoru pro WTA před dvěma týdny. „Je vždy vzrušující hrát poprvé na novém turnaji a navíc jsem prožila v Číně dva skvělé týdny,“ připomněla úspěšné turnaje ve Wu-chanu a Pekingu, kde se ji herně dařilo. „Na turnaj jsem slyšela jen samá pozitiva a že je to skvělá zkušenost.

Barbora Strýcová se kvůli WTA Elite Trophy dokonce odhlásila z turnaje v Linci, aby načerpala nové síly. Na posledním turnaji v Moskvě se jí sice příliš nedařilo, ale tou dobou už byla myšlenkami možná trochu jinde. „Proto jsem se taky odhlásila z Lince, aby mi zbyly nějaké síly na Moskvu, a kdyby se mi podařilo kvalifikovat do Ču-chaje, tak abych byla konkurenceschopná,“ řekla ještě před odletem do ruské metropole.

Jak se bude českým hráčkám v Ču-chaji dařit? To budete moci sledovat v denním podrobném zpravodajství na Tenisovém světě.