Osudu neporučíš, Mártone! Fucsovics se ani v Miami nezbavil prokletého soupeře

- Marek Bartošík

Někteří tenisté se na okruhu utkávají častěji, jiní méně či vůbec. Tak velké „štěstí“, které na sebe v posledních týdnech mají Márton Fucsovics (40.) a Andrej Rubljov (8.), se však vymyká jakýmkoliv pravidlům pravděpodobnosti. Zmínění hráči proti sobě nastoupili v Rotterdamu i Dubaji (v obou případech zvítězil Rubljov), vzájemnému souboji v Dauhá zamezilo zranění Fucsovicse. A osud tomu chtěl, že se v pavouku Masters v Miami nacházejí ve stejné části.

„Doufám, že letos už proti tobě hrát nebudu,“ prohodil směrem k Andreji Rubljovovi maďarský tenista Márton Fucsovics, když odcházel z dubajského kurtu po čtvrtfinálové porážce 5:7 a 2:6.

Třiadvacetiletý Rubljov reagoval na dobře míněnou poznámku úsměvem. Protagonisté sympatického momentu v tu chvíli ještě netušili, že budou mít další měření sil po pouhém týdnu znovu na dosah.

Rozlosování Masters v Miami je totiž k sobě přivedlo nejblíže, jak to jen vzhledem k nasazení obou hráčů bylo možné. Turnajová čtyřka Rubljov má v prvním kole volný los, ve druhém narazí na lepšího z dvojice Tennys Sandgren, Pedro Martínez. Jeho potenciálním protivníkem pro třetí kolo není nikdo jiný než Márton Fucsovics, nasazený jako číslo 29. Devětadvacetiletý Maďar má stejně jako ruský tenista na úvod volno, poté bude plnit roli favorita proti některému z kvalifikantů.

Vzhledem k losu je tak velmi reálné, že se Fucsovics a Rubljov utkají už potřetí v letošní sezóně a celkově počtvrté od restartu tenisového okruhu loni v srpnu. Ještě vyššímu počtu soubojů zamezilo Maďarovo zranění v Dauhá, kvůli němuž nenastoupil do tamního čtvrtfinále.

V zápasech z uplynulého půlroku dominoval ve formě hrající Rus, jenž zvítězil v osmifinále loňského Roland Garros (6:7, 7:5, 6:4, 7:6) a také letos v rotterdamském finále (7:6, 6:4) a už zmíněném dubajském čtvrtfinále (7:5, 6:2).

Fucsovicsovo přání, aby se vyhnul Rubljovovi, je zcela logické. Ruský tenista hraje v posledních měsících famózně. Od obnovení turnajového kolotoče slavil už pět trofejí (včetně ATP Cupu) a na posledních třech grandslamech si připsal čtvrtfinálovou účast.

Přesto není zkušený Maďar bez šancí. Výsledky nedávných měření sil napovídají, že se nejednalo o žádné „výprasky“. Fucsovics navíc svého mladšího ruského soupeře v letech 2016 a 2017 dvakrát těsně porazil.

Největší radost z rozlosování Masters v Miami tak nejspíš mají tenisoví fanoušci, kteří s velkou pravděpodobností uvidí další velmi zajímavý duel. Vždyť Rubljov je v letošním žebříčku třetí a Fucsovics sedmý!