Přes odvrácené mečboly k prvnímu titulu. Jsem pomalu specialistkou na otáčení zápasů, směje se Nosková

- David Schlegel, Filip Lefenda

V únoru si v Egyptě zahrála premiérové finále mezi dospělými, přesně o měsíc později už v Bratislavě dosáhla i na trofej. Šestnáctiletá Linda Nosková předčila ve slovenské metropoli i zkušenější krajanky Malečkovou se Smitkovou a připsala si do žebříčku WTA cenných deset bodů. Hned dvakrát se přitom v průběhu týdne octla téměř na pokraji vyřazení. „Udržela jsem chladnou hlavu. Už jsem si zvykla na to, že jsem pomalu specialistkou na otáčení nepříznivých výsledků,“ hodnotila pro Tenisový svět povedený turnaj mladá česká naděje.

Lindo, gratulujeme k titulu. Jaký je to pocit vyhrát poprvé v životě mezinárodní turnaj mezi dospělými a získat deset bodů do žebříčku?
Je to velké sousto. Do turnaje jsem šla s nejvyššími cíli, takže můžu být se svými výkony spokojená. Vyhrát první patnáctitisícovku mezi dospělými je skvělé. Jsem ráda, že mohu v Bratislavě být.

Když to srovnáte s předešlými akcemi v egyptském Šarm aš-Šajchu, byl podnik v Bratislavě obsazen lépe?
Určitě šlo o těžší turnaj.

Jak probíhala po návratu z Šarm aš-Šajchu příprava? Od kdy jste byla na Slovensku?
Po příletu domů jsem měla den nebo dva pauzu. Poté jsem týden trénovala v zápasovém tempu, abych neztratila herní praxi. Do Bratislavy jsme přijeli v neděli. Jsem zde týden.

Hrála jste v místě, kde před společným angažmá s vámi působil kouč Tomáš Krupa. Byl turnaj prestižní i pro něj?
Trenér měl na turnaji hodně známých. Díky tomu jsem mohla chodit třeba na speciální rehabilitace. Automaticky měl naplánovány tréninky. Bylo to jako v domácím prostředí. Určitě to pro mě bylo výhodou.

V 1. kole jste porazila 6:1 a 6:4 kvalifikantku Seiboldovou. Cítila jste od začátku převahu?
V prvním setu určitě. V tom druhém jsem nezačala dobře. Hodně jsme se tahaly o servisy. Nebyla jsem úplně rozehraná, v koncovce jsem ale dokázala navázat na výkon z první sady a závěr si pohlídala.

V osmifinále jste hrála s krajankou Jesikou Malečkovou. Nasazenou dvojku a 297. tenistku žebříčku WTA jste porazila jasně dvakrát 6:2. Jak jste utkání viděla?
Jesiku znám z turnajů. Dosud jsem ji viděla jen v deblech, takže jsem příliš netušila, co bude hrát. Věděla jsem, že je v Bratislavě nasazená a že platí za jednu z nejlepších českých hráček. Ze zápasu jsem měla respekt. Začala jsem ale dobře. Fungoval mi servis, hodně jsem si jím pomáhala. Celé utkání jsem hrála tak nějak stejně a Jesika také. Oba sety si byly podobné.

Asi klíčovým zápasem k cestě za titulem bylo čtvrtfinále. S Estonkou Malyginovou jste prohrávala při svém podání v rozhodujícím setu 0:3 a 15:40. Co se poté stalo?
Kdybych zmíněný gem prohrála, už by to bylo hodně těžké otočit – asi těžší, než později ve finále. Nešly mi vůbec nohy, byla jsem dost unavená z předešlých dvou dnů. Jsem ráda, že jsem výsledek nakonec otočila. Pomohlo mi i několik velmi šťastných míčů. Dost jsme se tahaly o servisy, koncovku jsem ale dokázala získat svým tenisem.

V semifinále jste porazila 7:5 a 6:4 domácí Katarínu Kužmovou. I ona měla v začátcích setů navrch, ale konce znovu patřily vám…
Ze soupeřek měla asi nejlepší servis. Dost si jím pomáhala, dala mi asi deset es. Servis naštěstí fungoval i mně. Držely jsme si podání v obou setech až nějak do stavů 4:4, resp. 5:5. Poté se mi ji podařilo brejknout a koncovky dopodávat.

Byla jste před finále s Terezou Smitkovou nervóznější než před jinými zápasy? Měl fakt, že hrajete druhé finále na okruhu ITF, vliv na vaši psychiku?
Velký vliv to na mou psychiku ani pocity, se kterými jsem do zápasu šla, nemělo. S Terezou Smitkovou jsem už před nějakou dobou hrála – tehdy to bylo ještě na antuce. Od té doby se hodně věcí změnilo. Dovolím si říci, že jsem byla celý zápas horší. Ve třetím setu jsem prohrávala 2:5. Podržela jsem si servis a snížila na 3:5. Tereza posléze párkrát zazmatkovala a bylo to 4:5, po mém podání následně 5:5. Naštěstí mi po celý turnaj fungoval první servis, vyhrála jsem jím v důležitých chvílích hodně bodů. Podržel mě, bez něj by to nešlo ani ve finále. Už jsem si zvykla na to, že jsem pomalu specialistkou na otáčení nepříznivých výsledků (smích).

Odvrátila jste dva mečboly. Vnímala jste při nich, že může jít o rozhodující míče zápasu?
Nevnímala. Chtěla jsem vyhrát a věděla jsem, že musím získat každý míček. Jestli to byl mečbol, nebo jiný míč před koncem, mi bylo jedno. Ve třetím setu rozhodoval každý míč. Udržela jsem při mečbolech chladnou hlavu. Tereza udělala pár chyb. Obě nás poškodil i rozhodčí.

Byl se na vás podívat někdo z rodiny, nebo jste v této koronavirové době byla na turnaji pouze s trenérem?
Jen s trenérem. Celá moje asi patnáctičlenná rodina ale seděla u televizních obrazovek a sledovala živý přenos. Bylo to skoro, jako kdyby byli na místě.

Jak se vám líbí zázemí v Bratislavě?
Je to zde příjemnější než v Egyptě. Pro mě je to příjemnější i v tom, že je to blízko domova a v podstatě se zde se všemi dorozumím. Nejsem tolik ve stresu z toho, že prohraji. Když se tak stane, jsem za dvě a půl hodiny doma. První dny jsem si ale musela zvykat na povrch. Tréninkové a zápasové kurty jsou trochu jiné. Bydleli jsme přímo u kurtů, nemuseli jsme nikam docházet ani dojíždět. Vyhovovalo mi to.

Kurty se zdály být trochu rychlejší. Jak jste je viděla vy?
Kurty jsou zde o hodně rychlejší než v Egyptě. Povrch je podobný tomu v Přerově, kde trénuji, jen je trochu rychlejší. V prvních dnech jsem trénovala dvakrát denně, abych si na něj zvykla. Taková rychlost mi vyhovuje, některé soupeřky jsou ale na tomto povrchu lepší. Hrají tenis, se kterým nemůžete nic moc udělat. Hodně zde rozhoduje i servis.

Máte dost sil na další bratislavský turnaj? Budete na něm hrát i ve čtyřhře?
Po posledním turnaji jsem samozřejmě trochu unavená. Odehrála jsem několik vyrovnaných zápasů, v nichž jsem nějaké síly ztratila. Jinak jsem ale fyzicky v pořádku. Debla budu hrát s Katarínou Kužmovou.

Už máte s trenérem vymyšleno, na jaké turnaje se vydáte po Bratislavě? Zůstanete na tvrdém povrchu, nebo už se pomalu přesunete na antuku?
Těžko říct. V této době je opravdu málo turnajů. Až to bude v Přerově možné, začnu pomalu trénovat na antuce tak, abych byla připravena na první turnaje na tomto povrchu.

Nadcházející turnaj v Bratislavě by tedy mohl být tím posledním na tvrdém povrchu?
Ještě o tom nemáme definitivně rozhodnuto, ale nejspíše by to tak mělo být.

Cesta Lindy Noskové za titulem z Bratislavy:

1. kolo: LINDA NOSKOVÁ – Emily Seiboldová (GER, 1056.) 6:1, 6:4
Osmifinále: LINDA NOSKOVÁ – JESIKA MALEČKOVÁ (297.) 6:2, 6:2
Čtvrtfinále: LINDA NOSKOVÁ – Jelena Malyginová (EST, 575.) 7:5, 3:6, 7:5
Semifinále: LINDA NOSKOVÁ – Katarína Kužmová (SVK, 1082.) 7:5, 6:4
Finále: LINDA NOSKOVÁ – TEREZA SMITKOVÁ (396.) 4:6, 7:6(4), 7:5

V únoru vyzpovídal Tenisový svět Lindu Noskovou po premiérovém finále na okruhu ITF přímo v egyptském Šarm aš-Šajchu.


Galerie